Matematik

Potensudvikling

07. december 2011 af maleneakalunde (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej derude. 

Jeg sidder med en opgave, der lyder sådan:

Halley's komet følger reglen T=5,48*10^-4*r^1,5. T er omløbstiden i år, som i dette tilfælde er 76 år. Beregn dens middelafstand. 

Jeg har til denne opgave gjort sådan:

76=5,48*10^-4*r^1,5

76/5,48*10^-4=r^1,5

1,5 kvadratrod af 76/5,48*10^-4 = r 

r=2679,3 

Jeg får nu spørgsmålet: Udregn hvor mange gange så stor kometens middelafstand er sammenlignet med Jordens ved hjælp af reglen "potensudvikling har den specielle egenskab at når x-værdien ganges med et tal, k, så ganges y-værdien med k^a." 

Jeg har regnet Jordens middelafstand på samme måde som med kometens og får resultatet 149,33. Men hvad gør jeg så nu? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Følg vejledningen i opgaven. Forholdet mellem Halley's omløbstid og Jordens omløbstid er 76/1 , dvs

y2/y1 = 76 = (x2/x1)a = ka = k3/2

Bestem nu k af ligningen

k3/2 = 76


Skriv et svar til: Potensudvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.