Matematik

rumfang til liter

08. december 2011 af Amay (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har en spand jeg skal forklare om der ca kan være 15 liter vand i.

målene på spanden er:

h= 1,3  cm

R= 1 cm

r=0,5 cm

det er storet R i anden det ved jeg ikke hvordan man skriver her.

V= 0,33*pii*1,3*(R(ianden)+r(ianden)+R+r)

rumfanget får jeg til V=3,74 cm3

hvordan får jeg det om til liter? så jeg kan forklare om der kan være 15 liter i spanden ?

amalie


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2011 af YesMe (Slettet)

1 dm3 = 1 L

Simpelt. Omskriv cm3 til dm3


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Det er da en utroligt lille spand med de dimensioner, vel nærmest designet til mus.

Din formel for rumfanget er ikke helt korrekt (keglestub):

V = (π/3)·h·(R2 + r2 + R·r)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2011 af PeterValberg

Er du helt sikker på de oplysninger, du angiver i #0

Den formel, du bruger er til beregning af rumfanget for en keglestub.

Men med en højde på 1,3 cm og en endnu mindre radius behøve man næppe at beregne rumfanget
for at udlede at 15 liter, - altså en mængde svarende til 15 liter mælk (kan du forestille dig det), - næppe
kan være i en beholder på størrelse med et stort fingerbøl.

Check lige de givne oplysninger i opgaveteksten igen, - det her ser forkert ud :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er formlen for rumfanget af en keglestub, med en enkelt tastefejl, som dog også går igen i trådstarters talberegning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2011 af SuneChr

Spanden er sikkert af form som en keglestub.

Rumfang  V  =  1/3·π·h·(r2 + R2 + r·R)     hvor   r = 0,5 dm ,   R = 1 dm  og   h = 1,3 dm

Prøv at sætte tallene ind og se, om det giver ca. 15 dm=  15 liter .

Ja, når hele fire skrivere skriver samtidig, så det da blive effektivt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2011 af PeterValberg

#4 netop, det opdagede jeg ved nærmere eftersyn :-)
jeg tror, at SECC løste gåden :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
08. december 2011 af Amay (Slettet)

ok. det gør jeg ved at gange med 10? for det err jo kun en plads til venstre. men det passer jo slet ikke.. hmm. må nok have en mere uddybende forklaring.


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

De dimensioner, du har givet for spanden, er for en meget lille spand, beregnet for mus. Vi gætter på, at du måske mener dm, hvor du har skrevet cm for målene på spanden.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. december 2011 af PeterValberg

HVIS spanden faktisk har de givne mål fra #0, så vil jeg gerne købe et større parti....
Jeg har nogle ting, der vil kunne opbevares på meget lidt plads i det tilfælde :-)

.............

hyg jer 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
08. december 2011 af Amay (Slettet)

hov ja tak for alle jeres svar.

Jeg har et billed af spanden og har så målt mig frem på spanden. Men ja selvfølgelig kan sku da godt se at det er en meget lille spand.

Jeg skal jo lave et eller andet målestok forhold. tænker den skal være 1:10.

Så passer det også det vel også med at jeg måler i dm3.

 

Jeg har også to forskellige formler for rumfang.

min formel bog siger : V= 1/3*pii*h*)R2+r2+R+r)

på opgaven står der : V= 1/3*pii*h*kvartradrod af R2+r2+Rr  (kan altså ikke skrive det rigtigt på det her tasteatur.

For at lave mine cm om til dm skal der to 00 på ikke?

så det vil se sådan ud : V= 0,33*pii*1300*(100 ianden+50 ianden+100+50) det bliver 5426850..

fårk.. jeg er da helt galt på den her...


Svar #11
08. december 2011 af Amay (Slettet)

jeg har vedhæftet et billed af spanden.


Svar #12
08. december 2011 af Amay (Slettet)

#5

når jeg sætter de tal ind får jeg 2,38 dm3. det vil så sige 2 liter. passer heller ikke helt.

Jeg ville blive super klad hvis en gad at skære det ud i pap for mig. For der er tydeligvis noget jeg slet ikke forstår..


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Den korrekte formel står i #2 og i #5. Hvis din formelbog siger, som du skriver det, er formelbogen ikke korrekt.

Hvis du vil lave dine mål i cm om til dm, skal dine tal divideres med 10. Hvis du siger, at tegningen er tegnet i målestoksforholdet 1:10, og at du har aflæst tallene på tegningen, skal du bruge de samme talværdier og blot kalde dem dm i stedet for cm.


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, med dine tal i dm, får man et rumfang på 2,38dm3 = 2,38L .

Hvor har du talværdierne for spandens dimensioner fra?


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. december 2011 af PeterValberg

1 dm = 10 cm

dm betyder decimeter, - fra latin deci (10) altså 1/10 meter (10 cm)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. december 2011 af PeterValberg

#10 se vedhæftede 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:keglestub.jpg

Svar #17
08. december 2011 af Amay (Slettet)

opgaven lyder : Gad vide om det er rigtigt, at der kan være omkring 15 liter vand i hver spand.

og så har jeg et billed af spanden og en brønd og alt muligt andet.

den eneste måde jeg kan få nogle mål på er jo ved at måle på tegningen.

de mål jeg kommer frem til ved at måle er :

h=1,3cm

R=1,0cm

r=0,5

ud fra det skal jeg så forklare om der kan være omkring 15 liter vand i spanden. ud fra formlen for en keglestub.

jeg har vedhæftet et billed af spanden håber i kan se det. jeg er i tvivl om hvordan jeg får den om til de virkelige mål og hvordan jeg får det om til liter. Jeg ved godt at 1 dm er 10 cm.

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er vel så lidt tilfældigt, at du vælger, at målestoksforholdet er 1:10 . Hvis målestoksforholdet var 1:20, ville der kunne være 19 L i en spand.


Svar #19
08. december 2011 af Amay (Slettet)

#17

Ja jeg tænkte det ville passe meget godt.

Men vil du hjælpe mig til at lave regnestykket og forklare det på en måde så jeg forstår hvad jeg skal . og hvad nu hvis jeg ikke havde noget målestoks forhold..

Hvordan ville du gøre hvs du fik den opgave. det ikke fordi jeg skal bruge facit, jeg vil meget gerne vide hvordan og hvorfor. Skal lave flere af den slags opgaver :)

Amalie


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. december 2011 af SuneChr

# 18 ser interessant ud. Er målestoksforholdet derimod  1 : 18,4654720058179  er rumfanget 15 000 cm3 = 15 dm3

Excel regner desværre ikke med mere end femten betydende cifre, æv  :- (


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.