Matematik

Ulighed

11. december 2011 af SIUSEI (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens,

 

Jeg sidder og kæmper en en ulighed: x/9-4 </= (5(x+1)/3)+1

 

Mine udregninger:

jeg rykker -4 over på højresiden og udregner parentesen:

x/9 </= (5x+5)/3+5

jeg ganger dernæst med 3 på begge sider:

3*x/9 </= 5x+10

Jeg ganger så med 9 på begge sider:

3x </= (5x+10)*9

=> 3x </= 45x+90

Jeg trækker dernæst 45x fra på begge sider:

3x-45x </= 90

=>-42x </= 90

Jeg dividerer med -42 på begge sider og ændrer ulighedstegnet:

x >/= 90/(-42)

=> x >/= -15/7

 

Jeg har solvet på TI-89, hvor den gav -30/7, og jeg har fået -15/7. Hvor er fejlen?

 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2011 af peter lind

3((5x+5)/3 +5)= 3(5x+5)/3 +3*5 = ...

Iøvrrigt er der ingen grund til at gange med 9 længere nede. Det er nok at gange med 3.


Skriv et svar til: Ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.