Matematik

hjælp

11. december 2011 af 123matematik123

Hej.

Jeg sidder nu med en opgave som jeg virkelig har svært ved.

 

håber i kan hjælpe mig.

 

På en banestrækning kører to tog. Et langsomt der kører 90 km/time i gennemsnit og et hurtigt der kører 110 km/ time i gennemsnit. Det langsomme afgår 16 minutter før det hurtige, men det ankommer 2 minutter før det hurtige.

a. Hvor lang tid er det hurtige tog om turen?

b. Hvor lang er baestrækning?

 

tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2011 af peter lind

Brug s = v*t

Indsæt dine oplysninger i formlen og du har 2 ligninger med 2 ubekendte.


Svar #2
11. december 2011 af 123matematik123

Kan du ikke forklare det lidt bedre/ nemmere :I


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2011 af peter lind

Hvis du tager det langsomme tog har du s=90*t1 hvor t1 er tiden for det langsomme tog.


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. december 2011 af mathon

fart regnes i km/h
tid regnes i timer

a)

                                strækning       =       strækning = s

                                90·t/60           =    110·(t-14)/60                              t - 14 = t - 16 + 2

                                     90·t           =    110·(t-14)

                                      90·t          =    110t - 1540

                                      90·t          =    110t - 1540

                                               20 t = 1540

                                                    t = 77

b)

                                                    s = 90 · (77/60)  = 115,5


Svar #5
11. december 2011 af 123matematik123

Jeg forstår stadigvæk ikke udregning.

Altså når du skriver eks. 90* t, hvad mener du med det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2011 af hesch (Slettet)

Du skal skitsere et (t,k) - koordinatsystem, (timer,kilometer).

I dette skitserer du langsomt togs bevægelse ved grafen:  k = 90*t, da toget kører 90 km/t og har bevæget sig 0 km til t=0.

Hurtigt togs bevægelse kan på samme måde skitseres ved grafen: k = 110(t - 16/60), da det kører 110 km/t og har bevæget sig 0 km til t=16 min., ( 16/60 time ).

Imidlertid ankommer langsomt tog 2 min før hurtigt tog, altså hvor hurtigt tog er 110*2/60 km bagud = 3,667 km. Hvis vi lader hurtigt tog starte 2 min tidligere, vil togene ankomme samtidigt, ( hvor grafer skærer hinanden ). Ligning for skæringspunkt opstilles:

90t = 110(t - 16/60 + 2/60)

=>  20t = 14/60*110

=>  t = 77/60

Til dette tidspunkt vil det langsomme tog  være kørt: 90*77/60 km = 115,5 km = banestrækning.

Hurtigt tog har, uden 2 min. "tyvstart", bevæget sig: 110(77/60 - 16/60) = 111.833 km.

Differensen på 115,5 - 111,833 = 3,667 km tilbagelægger hurtigt tog  de resterende 2 min. Hurtigt tog vil altså være:

77/60 - 16/60 + 2/60 = 63/60 timer om turen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det hurtige tog bruger (16 - 2) = 14 min mindre om den samme distance s, end det langsomme tog. Kalder vi det lansomme togs hastighed v1 = 90km/t , og det hurtige togs hastighed v2 = 110km/t, har vi, at det landsomme tog bruger tiden t1 = s/v1 om distancen mens det hurtige tog bruger tiden t2 = s/v2 om distancen, hvorfor

t1 - t2 = s/v1 - s/v2 = 14min = (14/60)t , og dermed

s = (14/60)t·v1v2/(v2-v1) = (14/60)·90·110/20 km = (3/2)·11·7km = 115,5km .

Dermed fås

t1(langsomt tog) = s/v1 = 77min

t2(hurtigt tog) = (9/11)·t1 = 63min


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.