Matematik

Find en base

13. december 2011 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa

jeg sidder med en opgave hvor jeg skal finde koordinaterne for en vektor a4=(3,0,3,-3,-3,-3) medhensyn til den fundne base for R6 udfra 3 andre vektorer. 

a1=(3,2,0,0,1,-1), a2=(0,1,3,1,0,0), a3=(-2,0,0,2,0,0)

Jeg opskriver matricen dannet udfra søjlevektorene a1, a2 og a3. og trappereducere den.

Herefter finder jeg de søjler hvor der er trin og disse søjler angiver som min base for span{a1,a2,a3)

det viser sig at der er trin i alle søjlerne hvorfor min base må være a1, a2, a3

når jeg så skal finde koordinaterne vil jeg løse ligningen: a4 = x1a1+x2a2+x3a3

problemet er så når jeg forsøger at løse dette system, har det ingen løsninger.

Er der nogle som kan se hvad jeg evt. gør forkert ?

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er korrekt, at problemet ikke har en løsning.

Man ser, at a2 og a3 begge har komponenten 0 i 5. og 6. dimension. Vektoren a4 kan derfor kun få fra nul forskellige komponenter i 5. og 6. dimension fra vektoren a1 , og da dennes komponent i 5. og 6. dimension har forskelligt fortegn, er der ingen linearkombination af vektorerne a1, a2 og a3, der kan give -3 som komponent i både 5. og 6. dimension i a4.


Svar #2
13. december 2011 af rexden1

Ok, så for at forstå det korrekt, så kan man altså godt finde en base udfra 3 vektorer, men ikke altid finde et koordinatsæt for den 4. vektor med hensyn til den fundne base ?

Så det er egentlig et trix spørgsmål når man bliver bedt om at finde koordinaterne ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

En base på 3 vektorer i et 6-dimensionalt vektorrum udspænder et 3-dimensionalt underrum i R6 . Det burde være klart, at ikke enhver vektor i R6 er indeholdt i dette underrum.


Svar #4
13. december 2011 af rexden1

hehe ja når du siger det på den måde giver det mening.

tak for hjælpen


Svar #5
16. december 2011 af rexden1

#3

Når man i en opgave bliver bedt om at bestemme en basis for R6 , hvor i 3 givne vektorer er givet, skal indgå, skal man egentlig så finde 3 vektorer udover som sammen med de 3 givne vektorer danner en basis for R6  ?

Eller skal skal man bare finde en basis udfra de 3 vektore der i forvejen er givet, som gjort i #0 ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så drejer det sig om at finde yderligere 3 vektorer, der sammen med de tre givne vektorer danner en basis for R6 . Vektorrummet R6 har dimension 6 og en basis vil bestå af 6 lineært uafhængige vektorer.


Svar #7
16. december 2011 af rexden1

Ok, så ville det vel være oplagt at tage standardenhedsvektorer for de sidste 3 dimensioner ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. december 2011 af NanaGirotti (Slettet)

#7: Det vil være oplagt at følge den helt trivielle opskrift som du finder i manual4.mw, samme sted som du fandt din opgave inde på KUnet ;)


Brugbart svar (2)

Svar #9
18. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den samme opgave kører i øvrigt i (mindst) to andre nye tråde her i matematikforumet, hvor der i den ene er et link til opgaveteksten på KU.


Svar #10
18. december 2011 af rexden1

#7. Det ville OGSÅ være oplagt. Der er mange veje til Rom :).

Nu kan jeg ihvertfald afstemme mit resultat.til vejledningens fremsgangsmåde.

Tak for hintet.

 


Skriv et svar til: Find en base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.