Matematik

ligningssystemer

14. december 2011 af Mathematica (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Okay i min bog står følgende:
Lad A være en mxn-matrix, og antag at A ved hjælp af rækkeoperationer er omdannet til en trappematrix A' med d trin. Der gælder da:
1) Hvis m>d findes en søjle B så ligningssystemet ingen løsninger har. 
2) Hvis n>d har matrixligningen AX=0 en løsningsmængde givet en parameterfremstilling med n-d parametre.
3) Hvis m=n=d har ligningssystemet AX=B netop én løsning for hver B.

Jeg forstår fuldt ud 1) og 3). 2) giver mig til gengæld lidt problemer. Jeg forstår ikke hvor man ændrer ligningen fra AX=B til AX=0, for det første ville da også gælde ikke?
Mit bud er, at det bruges senere til at bevise sætninger for vektorrum.
For mængden af x'er, hvor den lineære afbildning f : U->V blot sender x over i 0-vektoren, vil altid udgøre et underrum i U, og man kan derfor definere dimensionen af dette underrum til n-d og senere bevise, at dimensionen af U er lig dimensionen af billedet ved f + dimensionen af det ovennævnte underrum. Til gengæld vil løsningerne til ligningen AX=B ikke udgøre noget underrum. Men jeg er ikke sikker..
Der er nok noget dybere ved denne nul-vektor, som jeg ikke ser, og det irriterer mig altså lidt. Kan I hjælpe mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2011 af nielsenHTX

hvis der er flere variabler end der er trin, vil der være en fri variabel og dermed uendelig mange løsninger til en ligning. (eller ingen)

altså vil der lige gyldigt hvad være uendelig mange løsninger til AX=0


Svar #2
14. december 2011 af Mathematica (Slettet)

Okay... men det hjalp ikke synderligt meget, for jeg spurgte om, hvorfor man bryder mønstret og specifikt vælger nulvektoren fremfor en generel vektor B


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2011 af nielsenHTX

#2

fordi der kan være en nul række og så kan man ikke sige så meget. men nul vektoren vil altid kunne løses.


Skriv et svar til: ligningssystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.