Fysik

Lorentz-faktoren

16. december 2011 af RYETAYET (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

I forbindelse med Einsteins specielle relativitetsteori, har jeg et spørgsmål.

 

Hvad fortæller Lorentz-faktoren (gamma-faktoren) os?

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. december 2011 af hippo746 (Slettet)

hæ hæ fedt spørgsmål

Lorentz faktoren

γ=c2 / √c2 - v2  = 1 / √1-β2

hvor β=v/c

v er det betragtede systems hastighed og c er lysets hastighed

Dvs. Lorentz faktoren udtrykker at tiden opleves anderledes i et system, der bevæger sig med en hastighed sammenlignelig med lysets hastighed. Tiden går langsommere end for den, der iagttager det hele fra jorden. Hvad mener jeg.

Jo forestil dig en rummand der rejser til mars med eks. en hastighed på 270.000 m/s. Han vil ikke ældes ret hurtigt, da tiden er defineret ud fra lysets tilbagelæggelse af 1 m. Ham der bliver tilbage på jorden ser jo alt som sædvanligt og ældes derfor normalt. Er det helt sort for dig.

Tilsvarende gælder med hastighed.

Forestil dig du ser en HT bus passere dig med tæt på lysets hast og du står 200 m derfra. Du vil da opleve bussen som skævvredet, da den lyspuls der kommer fra hver sin side af bussens bagende nu er i konkurrence med bussens hastighed fremad. Derfor får du skævvridningen grundet at den afstand der er mellem bussens to sider ikke mere er ubetydelig. Hopper du over i et referencesystem der følger bussen parallelt vil den pludelig se helt normalt ud igen, da dit referencesystems hastighed ophæver bussens hastighed og derfor er den tid det tager at tilbagelægge bredden ubetydelig.


Svar #2
16. december 2011 af RYETAYET (Slettet)

Hm, okay, mange tak for svaret.

Når man tegner grafen, så ser jeg at den først stille og rolig fortsætter langs x-aksen, og ligepludselig så stiger den drastisk. Hvorfor gør den det?

Det er forklaret i nogle bøger, men jeg har svært ved at forstå det.
Er det noget du vil svare på?


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. december 2011 af hippo746 (Slettet)

det vil jeg gerne

For v > 0 er γ(v) altid større end 1, skønt ikke meget for små hastigheder v<<c.
Funktionen er den afbildning, du taler om, hvor den langsomme tilvækst for små hastigheder og den lodrette asymptote for v=c, der skyldes at γ(v)→∞ når v→c
 

hjalp det ?


Svar #4
16. december 2011 af RYETAYET (Slettet)

Mange tak :)

Ja, jeg synes det har hjulpet :)


Skriv et svar til: Lorentz-faktoren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.