Biologi

Skitse af elektroforese

18. december 2011 af Jonas91A (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa!

Jeg skriver en opgave om cystisk fibrose, og jeg har fået udleveret et bilag med et udsnit af et gen, hvor nukleotiderne er skrevet på (ATC, TTT osv) og min lærer sagde at det ville være en god idé at lave en skitse over hvordan en elektroforese af disse tripletter ville se ud. Dog er jeg lidt i tvivl om hvordan man kan lave en sådan skitse. 

Man kan vel kigge på molekylerne, og se hvilke der er små og hvilke der er store, og derved tænke sig frem til hvor langt de vil bevæge sig i gelen, men er der nogle ting jeg overeser?

 

Hilsen Jonas.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2011 af exutu (Slettet)

Altså enkelt tripletter?


Svar #2
18. december 2011 af Jonas91A (Slettet)

Jeg tror ikke helt jeg forstår dit spørgsmål. Nukleotiderne (A, T, C og G) er skrevet på. Disse er så sat sammen i sorteret i tripletter, eksempelvis AAA-GAA-AAT osv. 


Svar #3
18. december 2011 af Jonas91A (Slettet)

Der skulle stå:

Disse er så sorteret i tripletter

:)


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. december 2011 af exutu (Slettet)

Hvilke tripletter er det du skal lave en teoretisk gel elektroferese på? Er det enkelt tripletter fx CAC eller er det reelle DNA stykker som fx CAGGACCCCTACTTGCATTGCA og hvad er forskellen på de ting du skal lave elektroferese på? (længde, etc.)


Svar #5
19. december 2011 af Jonas91A (Slettet)

Bilaget lyder

""udsnit af et gen med mutationen dF508"

AAA GAA AAT ATC AT- --T GGT GTT"

Hvor "-" symboliserer en deletion.

Ovenover det er der et udsnit af det normale gen, uden mutationen, men det er kun det muterede gen jeg skal gøre det med. 

Min lærer har så sagt at det ville være en god idé at lave en skitse over en eventuel elektroforese. 

Jeg forestiller mig så at man kigger på tripletterne, og finder ud af hvor store de er. Fx. består tripletten AAA jo udenlukkende af puriner, og bevæger sig derfor ikke ligeså hurtigt igennem gelen som fx. --T gør.

 

Jeg havde tænkt mig at gøre det således; purin får værdien 2 (da den er stor), og pyrimidin får værdien 1 (da den er lille).

AAA=2+2+2=6

AAT=2+2+1=5 osv osv.

Og så derefter sætte dem ind i et koordinatsystem, hvor 6 er bunden, og 1 er toppen, som i den vedhæftede fil.

Har jeg misforstået det fuldstændig?

 

EDIT: Der sker ikke når meget når jeg prøver at vedhæfte filen, men jeg lagde den op på nettet: 

http://imageshack.us/photo/my-images/842/elektroforese.png/


Skriv et svar til: Skitse af elektroforese

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.