Matematik

Angiv afledede

22. december 2011 af Michael28 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa alle sammen.

I forlængelse af tidligere tråd, har jeg et enkelt spørgsmål omkring dette(vedhæftet) Jeg er virkelig meget i tvivl om hvordan jeg skal gribe den an.

Jeg håber lidt på der en venlig person som kan forklare mig det?

Mvh Michael

Vedhæftet fil: Nyt billede (15).jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man differentierer rækken ledvist 5 gange og indsætter x = 0 . Det er så kun leddet med x5 , der bidrager, og man får så

f(5)(0) = -5!/3! = -20


Svar #2
22. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hej Andersen

Mange tak for svaret igen her.

Du vil vel ikke prøve at lave mellemregningerne så forstår jeg det meget bedre? Vel og mærket hvis du har tid til det jo selvfølgelig :-)

Mvh Michael


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Mellemregninger? Det er jo simpel hovedregning. Når man differentierer et led af formen a·x5 fem gange, får man

(a·x5)''''' = (5·a·x4)'''' = (5·4·a·x3)''' = (5·4·3·a·x2)'' = (5·4·3·2·a·x)' = 5·4·3·2·1·a = 5!·a

hvilket burde være kendt.

Her er a = -1/3! .


Svar #4
23. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hej Andersen.

Jeg er med på differencieringe nu, men jeg må desværre indrømme at til sidst, der ved jeg ikke hvordan du kommer frem til a = -1/3 . Hvis jeg skulle være endnu mere ærlig, så ved jeg ikke engang hvor du har a fra, og hvad a er.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Konstanten a er ikke -1/3 , men -1/3! .

Dit polynomium ser sådan ud

f(x) = x3 -x5/3! + x7/5! - ...

Leddet af 5. orden er -x5/3! , der har formen a·x5 , hvor a = -1/3! . Leddet af den form er det eneste, der bidrager til f(5)(0) . Jeg viste i #3, hvordan man differentierer et sådant led 5 gange, og det må vel så være muligt for dig at indsætte a = -1/3! .


Svar #6
23. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Jeg er med på det hele, men hvor får du a = -1/3. Det kan jeg bare ikke se hvordan man skal kunne komme frem til det.

"Leddet af 5. orden er -x5/3! , der har formen a·x5 , hvor a = -1/3!"

Men hvor får du -1/3! fra?


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det fremgår af definitionen for din funktion f(x) . Koefficienten til leddet -x5/3! er jo -1/3! , ikke -1/3 . Man aflæser koefficienten til x5 .

-x5/3! = (-1/3!)·x5 := a·x5 , hvor a = -1/3!


Svar #8
25. december 2011 af Michael28 (Slettet)

Hej Andersen.

Jeg er sku ked af jeg er lidt fat svag nogle gange, men jeg tror jeg har forstået det nu. Mange tak for hjælpen, og god jul :-)

Mvh Michael


Skriv et svar til: Angiv afledede

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.