Matematik

Optimering

22. december 2011 af davidsh (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg føler mig lidt dum nu, men jeg kan ikke se mig ud af dette ret simple problem:

 

Der er 600m hegn, der skal stå op ad en mur. Hvordan bliver arealet størst?

Mit egentlige problem er, at jeg kan ikke se mig fra, hvad ligningen for grafen, der dikterer hvordan kurven for arealet ser ud, er. Forklaret som et differentiale, der er lig med 0 (der hvor toppunktet er) ville være rart. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. december 2011 af AskTheAfghan

Kan du evt. vedhæfte et billede af din opgave/figur?


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

"Forklaret som et differentiale, der er lig med 0" .... det lyder ikke som 9. klasses niveau.

Hegnet skal vel indhegne et rektangulært område. Hvis muren indgår som den ene side, drejer det sig om at maksimere arealet, hvor længden af de tre sider er lig med hegnets længde.


Svar #3
22. december 2011 af davidsh (Slettet)

Ja, det er korrekt, og muren indgår som en side.. Og nej det er ikke 9. klasses-niveau, men det er nu 9. jeg går i så...

Jeg tænker bare på hvordan man matematisk laver funktion for arealet. Dette kunne for eksempel være af formen 

ax - bx+ c

Mit problem er som sagt, at jeg ikke kan se hvordan en sådan ligning ville komme til at se ud, og det ville være rigtig rart med en matematisk udredning for netop dette.

David


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. december 2011 af mathon

 

              ...hvilken form skal indhegningen have ?

                 jo mere af væggen, der benyttes, desto større areal.

                 med rektangulær form vil den ene langside kunne udgøres af væggen


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Kald siden i rektanglet, der forekommer to gange for x, og den anden side (modsat muren) for y.

Der gælder da 2x+y = 600 , hvor det isolerede udtryk for y indsættes i udtrykket for arealet

A = x·y = x·(600 - 2x) = 600x - 2x2

Det drejer sig da om af finde maksimum for funktionen

A(x) = -2x2 + 600x

Grafen for A(x) er en parabel, der vender grenene nedad, så maksimum findes ved parabelens toppunkt, dvs. rektanglets ene side ved maksimalt areal er

xmax = -600/(2·(-2) = 125 , og dermed er den anden side ymax = 600 - 2·125 = 350 .


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. december 2011 af mathon

Kald siden i rektanglet, der forekommer to gange for B, og den anden side (modsat muren) for L.

Der gælder da 2B+L = 600 , hvor det isolerede udtryk for L indsættes i udtrykket for arealet

A = L·B = (600 - 2B)·B = 600B - 2B2

Det drejer sig da om af finde maksimum for funktionen

ekstremum kræver:

                              A '(B) = 600 - 4B =0

                              150 - B =0

                               B = 150

                               L = (600 - 2B) = (600 - 2·150) = 300

 

A(B) er voksende for 0 < x < 150

hvorfor
det maksimale areal opnås
med
                                     Bredden = 150 m  og  Længden  300 m


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, jeg havde en oplagt regnefejl i #5 . Den sidste linie i #5 skal selvfølgelig være

xmax = -600/(2·(-2)) = 150 , og dermed er den anden side ymax = 600 - 2·150 = 300 ,

som det også korrekt er vist i #6.

Det maksimale areal er da

Amax = xmax·ymax = 150m·300m = 45000m2


Svar #8
22. december 2011 af davidsh (Slettet)

Mange tak for hjælpen begge to... de to forskellige svar har bare forskellige resultater, og så vidt jeg kan se har #5 lavet en regnefejl hvilket leder mig hen til mit næste spørgsmål.

Hvilken metode bruger #5 antagende at der ligger noget korrekt bag, og at det bare er en slåfejl?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Regnefejlen i #5 er netop korrigeret i #7.

Metoden i #5 bygger på, at en parabel, der vender grenene nedad, har maksimum i toppunktet.


Svar #10
22. december 2011 af davidsh (Slettet)

Kender du navnet på metoden, for jeg har selv lavet et bevis for netop det du gør; kort sagt ved at forkorte... Jeg gad godt at se andres løsninger på samme


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man benytter, at parabelen y = ax2 + bx + c har toppunkt i

T = (-b/(2a) , -d/(4a)) ,

hvor d = b2 - 4ac er diskriminanten.


Svar #12
29. december 2011 af davidsh (Slettet)

Cirka det samme jeg er nået frem til, dog har jeg bare indsat x-værdien i ligningen for at få y-kordinatet


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvad mener du med "cirka det samme" ? Enten får man det samme, eller også man et anderledes resultat.


Svar #14
05. januar 2012 af davidsh (Slettet)

Jeg mener bare, at idet jeg er relativt uvidende om diverse sammenhæng i forhold til diskriminanten, har jeg fundet frem til hvordan man beregner x-koordinaten mens jeg bare har indsat værdien for x i ligningen for at finde y-koordinaten for toppunktet.


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.