Matematik

8.- grads ligning

23. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Hej

Hvordan kunne en 8.-grads ligning se ud?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. december 2011 af mette48 (Slettet)

(x-r1)(x-r2)(x-r3)(x-r4)(x-r5)(x-r6)(x-r7)(x-r8)=0

Du kan selvfælgelig vælge at gange parenteserne ud og trække sammen


Svar #2
23. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

- Vil du vise mig hvordan, Mette?

Men du behøver ikke, hvis ikke du vil.


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. december 2011 af davidsh (Slettet)

For eksempel     ax8 + bx7 + cx6 + dx5 + ex4 + fx3 + gx2 + hx + i


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er noget omstændeligt at gange udtrykket i #1 ud. Men det er jo noget, du selv kan gøre ved at følge de simple regler for at gange flerleddede størrelser med hinanden.

I en mere systematisk behandling vil man benytte, at koefficienterne i polynomiet er symmetriske polynomier i polynomiets rødder.

Hvis det blot drejer sig om et eksempel på en ligning af 8. grad, er x8 = a et eksempel.


Svar #5
23. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Hvilken forskel er der på ligningen i #3 og ligningen i #4? Eller ér der overhovedet nogen forskel?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

I #3 er der givet et generelt polynomium af 8. grad. Sættes det lig med 0, fås ligningen til bestemmelse af rødder i det generelle 8.-gradspolynomium.

Ligningen i #4 , x8 = a, eller x8 -a = 0 , er et specialtilfælde af den generelle ligning, hvor de fleste koefficienter er sat til 0. 

Der findes ikke noget algebraisk udtryk for rødderne som funktion af koefficienterne i det generelle 8.-gradspolynomium. Er man i stand til at gætte en eller flere af rødderne, kan polynomiet faktoriseres og derved reduceres til et polynomium af lavere grad.


Skriv et svar til: 8.- grads ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.