Matematik

Brydningsloven

24. december 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Hej igen 

Jeg har fået stilet en opgaven hvor jeg kender brydningsindekset = 1,33 og i1 = 23 grader, jeg ved at der er luft på begge sider af glasklodens, og disse indformationer skal jeg så bruger til at finde 

i1'

i2

i2'

Og ville lige hører om der var nogler der kunne hjælpe mig med denne opagve :) 

Mange tak på forhånd 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. december 2011 af mette48 (Slettet)

Det ville være en fordel med en tegning, hvor man kan se vinkler og afstande.

Hvis glasklodsens sider er paralelle, hvor stor afstand er der mellem dem?


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. december 2011 af mette48 (Slettet)

Brydningsindex=sin(i1)/sin(b1)

1,33=sin23/sinb1   hvoraf b1 kan beregnes

i2 afhænger af b1 og af vinkelen mellem glassets sider. Er siderne paralelle er b1=i2

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis glasklodsens sider er parallelle, afhænger vinklerne ikke af glasklodsens tykkelse, og vinklerne ved brydning fra klodsen tilbage til luft, vil være identiske med vinklerne ved brydningen ind i klodsen, blot med ombyttede roller.

Benyt Snells lov

nluft·sin(i1) = nglas·sin(i1')

med nluft = 1, nglas = 1,33 , i1 = 23º


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. december 2011 af mette48 (Slettet)

Mit probler er nok at jeg ikke er sikker på hvad de enkelte bogstaver står for.

Jeg har brugt i og b for indfalds- og brydningsvinkel.  I #3 kan jeg se at b nu hedder i'

og der er åbenbart ikke bedt om beregning af afstande, men kun om vinkler.


Svar #5
25. december 2011 af Imsobadatmath (Slettet)

Hej

Jeg har vedhæftet selve opgaven med billedet på :)

Vedhæftet fil:Brydningsloven.docx

Brugbart svar (1)

Svar #6
25. december 2011 af mette48 (Slettet)

Brydningsindex=sin(i1)/sin(i1')

1,33=sin23/sin(i1') find i1' af ligningen

i2=i1'

i2'=i1

forskydningen er glastyggelsen*tan(i1')

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. december 2011 af mathon

 

                       sin(θluft) · nluft = sin(θglas) · nglas

                       sin(θglas) = sin(θluft) · (nluft / nglas)  = sin33º) · (1 / 1,523)  = 

                       θglas = sin-1(sin33º) · (1 / 1,523)) = 20,95º

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. december 2011 af mathon

c)

                       θglas = sin-1(sin 33º) · (1 / 1,523)) ≈ 21º

 

forskydning
                       a = (d / cos(θglas))  ·  sin(θluft - θglas)  = d · (sin(θluft - θglas) / cos(θglas))  = 

                                                                (11 cm) · (sin(33º - 21) / cos(21º))  ≈ 2,4 cm

 


Svar #9
10. januar 2012 af Imsobadatmath (Slettet)

Hej igen 

hvis jeg skal gøre det på denne måde 

Brydningsindex=sin(i1)/sin(i1')

1,33=sin23/sin(i1') find i1' af ligningen

i2=i1'

i2'=i1

forskydningen er glastyggelsen*tan(i1')

 

kommer det så til at hede 

1,33 = sin (23)/sin(1i')

sin(23)*1,33 = sin(1i')

0,52 = sin(1i') 


Skriv et svar til: Brydningsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.