Kemi

pH-spring

26. december 2011 af mathbj (Slettet) - Niveau: C-niveau

Kan nogen forklare hvordan et pH-spring går til ved en titrering. Jeg kan ikke selv forstå hvordan den pludselig skal tage et spring så pH-værdien stiger flere enheder. Jeg ville nok bare tænke at pH-værdien ville stige i takt med at der blev tildryppet mere og mere af et stof i en opløsning, afhængigt af hvor hurtigt man tildryppede? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. december 2011 af mathon

typisk volumenmængde er ca. 30 mL

  f.eks.
             ved titrering med 1 M NaOH     

                           når du i praksis er umiddelbart lige før neutralpunktet pH = ca. 7
                           vil en dråbe på 0,01 mL 1 M OH- tilføre
 
                                        n = (0,00001 L) · (1 mol/L) = 10-5 mol OH-

                                        [OH- ]efter = (10-5 mol) / (0,030 L) = 0,000333 M

                                        pOHefter = - log(0,000333) ≈ 3,47

                                        pHefter = 14 - 3,47 = 10,53

altså med én dråbe
                                        et spring fra ca. 7 til næsten 11


Svar #2
27. december 2011 af mathbj (Slettet)

Jeg synes stadigt det lyder besynderligt, bl.a. at dette både viser sig i praksis og ved beregning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. december 2011 af mathon

 

                 ...at "titreringsspringet" forekommer "besynderligt" er en tolkning,
                    som erfarne kemikere næppe deler.
                   


Svar #4
28. december 2011 af mathbj (Slettet)

Er det fordi at der er tale om vand som udgangspunkt, og vi dermed har at gøre med en neutralopløsning, at det så tydeligvis tager et sping ved tilsætning af kun én dråbe OH-?


Skriv et svar til: pH-spring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.