Matematik

Er disse opgaver regnet rigtigt? komplekse tal

27. december 2011 af Kamillaklausen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Kan et klogt hovede give mig et hint om hvorvidt jeg har løst følgende to opgaver korrekt? 

Opgave 1. Find alle komplekse løsninger til x6=64 

Her har jeg benyttet mig af løsningsformlen for den binome ligning og fået følgende 6 løsninger:

x1= √3+i       x2= 2i      x3= - √3+i      x4= -√3-i      x5= -2i      x6= √3-1

Dette giver en fin 6-kant med centrum i (0,0) 

 

Opgave 2. Find de komplekse løsninger til ligningen x2-(1+3i)x+4+19i=0

Her har jeg benyttet mig af løsningsformlen x = w-b/2a, hvor w2= d

Altså har jeg først fundet diskriminanten -24-70i og herefter fundet, at ligningen w2=d har løsningerne ±7-5i

Dermed bliver løsningerne til x

x = 4-i   og   x = -3-i

 

Kan nogen fortælle mig om opgaverne er løst korrekt? :-)  

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2011 af mathon

Opgave 1.

       x6 = 64

                       x1 = 1 - i√3       x2 = 1 + i√3      x3 = -1 - i√3      x4 = -1 + i√3      x5 = 2      x6 = -2


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. december 2011 af mathon

Opgave 2.

       x2 - (1+3i)x + (4+19i) = 0 

                       x1 = 3 - i·2       x2 = -2 + i·5   


Svar #3
27. december 2011 af Kamillaklausen (Slettet)

#1 og #2

Hej! tak for de hurtige svar :-) 

Kan du ud fra hvad jeg har skrevet set hvad jeg har gjort galt? Jeg kan slet ikke få de resultater du får nemlig 


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. december 2011 af whereab (Slettet)

Benyt at den binome ligning xn = reiv har løsningerne

x = n√(r)·ei(v/n + p2π/n),   hvor  p=0,1,...,n-1

64 kan skrives på eksponentiel form som 64ei0 så i dit tilfælde fås løsningerne x= 2eipπ/3, hvor p=0,1,...5

 

For p=0 har vi:

x= 2e0 = 2                 da må x=-2 også være en løsning

For p=1 har vi:

x = 2eiπ/3 = 1+ i√3    da må den konkugerede x=1-i√3 også være en løsning

For p=2 har vi:

x=2ei2π/3 = -1+i√3    da må x=-1-i√3 også være en løsning

 

Så er alle 6 løsninger fundet.

 


Svar #5
27. december 2011 af Kamillaklausen (Slettet)

Kan man ikke bruge følgende formel? 

 x = n√r(cos(v+2pπ/n)+i*sin(v+2pπ/n)), hvor p=0,1,2...,n-1 


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. december 2011 af whereab (Slettet)

Jo, så fås x=2cos(pπ/3) + 2i·sin(pπ/3),  hvor p=0,1,...,n-1

For p=0:

x= 2cos(0) + 2i·sin(0) = 2                         da må x=-2 også være en løsning

For p=1:

x=2cos(π/3) + 2i·sin(π/3) = 1 + i√3          da må x=1-i√3 også være en løsning

For p=2:

2cos(2π/3) + 2i·sin(2π/3) = -1 + i√3        da må x=-1-i√3 også være en løsning

Hvilket er det samme som før


Svar #7
27. december 2011 af Kamillaklausen (Slettet)

#6 Tusind tak! kan du fortælle mig hvorfor du får +2i i stedet for blot i, i formlen? kan se det er her mine udregninger er gået galt. 

 

Og kan du se hvad der er galt i min opgave 2? Skriver gerne mine mellemregninger hvis det hjælper.


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. december 2011 af whereab (Slettet)

Gang 2 ind i parentesen 

x = 2(cos(pπ/3) + i·sin(pπ/3)) = 2cos(pπ/3) + 2i·sin(pπ/3)

 

I opgave 2 går det galt når du løser ligningen w2 = -24-70i. Du skulle gerne komme frem til w=5-7i ∨ w=-5+7i


Svar #9
27. december 2011 af Kamillaklausen (Slettet)

Fandt ud af, at problemet i opgave 2 udelukkende var, at jeg var kommet til at bytte om på to parenteser. Det hele passer nu. Tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: Er disse opgaver regnet rigtigt? komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.