Kemi

ækvivalente

28. december 2011 af mis90 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan kan man diskutere begrebet ækvivalente mængder, og jeg vil gerne ku vise et eksempel.. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. december 2011 af mathon

Hvis n(NaOH) = 0,0115 mol, og man skal beregne den ækvivalente stofmængde for citronsyre (der jo er triprot), skal man så gange n(NaOH) med 3?

 

 

hvis citronsyre skrives R-(COOH)3

                                       3 NaOH   +   R-(COOH)3    --->   R-(COONa)3    +    3 H2O
som
kan læses
                   3 mol NaOH ækvivalerer 1 mol R-(COOH)3
                   0,0115 mol NaOH ækvivalerer x mol R-(COOH)3
   hvor
                   x / (1_mol) = (0,0115 mol) / (3 mol)
                   x = (0,0115 / 3)
·(1 mol)
                   x = 0,003833 mol

konklusion:
                  0,0115 mol NaOH ækvivalerer 0,003833 mol citronsyre

Skriv et svar til: ækvivalente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.