Matematik

Variabelsammenhæng

29. december 2011 af Ziffie (Slettet) - Niveau: C-niveau

En solfanger benyttes til at opvarme vandet i et hus. Vandets temp. kan bestemmes ved denne variabelsammenhæng:

f(x) = 0,65x + 21

hvor f(x) er temp målt i grader og x er tidspunkt målt i min.

Jeg skal fortælle hvad 0,65 og 21 fortæller om sammenhængen, og så skal jeg beregne hvornår temp. er på 30 grader..

Intet i opgaven giver mening.. 0,65 må være stigningen i grader pr. minut, men jeg ved ikke om 21 klokken eller hvad der er.. Det giver jo ikke mening hvis det er en lineær funktion eftersom at temperaturen ikke kan stige i al evighed..

Er der nogen som vil hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. december 2011 af mathon

til tiden x = 0 min
     har du
                     f(0) = 0,65·0 + 21 = 21     som altså er vandets begyndelsestemperatur før solopvarmning

                     f '(x) = 0,65      som er den konstante temperaturstigning i grader pr. minuts solopvarmning

 

                     f(x) =  30 = 0,65x + 21

                                         0,65·x = (30 - 21 ) = 9

                                         x = 9 / 0,65 = 13,8465  
dvs
                           til tiden x ≈ 13 minutter og 50,8 sekunder efter solopvarmningens påbegyndelse


Svar #2
30. december 2011 af Ziffie (Slettet)

Tusinde tak :) Det hjalp mig en del
(Nu skal jeg bare fjerne de falske tal og indsætte de rigtige så jeg selv regner det ud) Mange tak!!!

 


Skriv et svar til: Variabelsammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.