Kemi

pH-udregning

13. juni 2005 af madsing (Slettet)
Hej,

Normalt når man måler pH-værdi sker det ved hjælp af indikatorpapir og ph-måler.

Vi har også lært formlen til udregning af pH-værdi = -log(H30+/1mol/L)

Men hvordan bruges denne formel i praksis, nogen som kan komme med et fuldført eksempel, med reaktionsskemaerne?
Ville gøre en stor hjælp...
Tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2005 af frodo (Slettet)

en stærk syre, som fx HCl, reagerer fuldstændigt

HCl + H20 --> H3O+ + Cl-

den formelle koncentration af HCl, bliver altså lig den aktuelle koncentration af H3O+. Nu kan du bruge din fine formel

Svar #2
13. juni 2005 af madsing (Slettet)

Kan du ikke prøve at skrive et fuldt eksempel op?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2005 af frodo (Slettet)

c(HCl)=0,1M (Det står på flasken)
[H3O+]=0,1 M (med ret god tilnærmelse)

pH=-log0,1=1 (med ret god tilnærmelse)

Svar #4
13. juni 2005 af madsing (Slettet)

okay...Har lige et andet spørgsmål også så...
Forkulning af sukker:


C12H22O11 +O2 ---> H20 + C

Nogen som kan hjælpe med at afstemme og gøre det færdig helt ned til grundstofferne...

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2005 af frodo (Slettet)

forkulning af sukker???

sukker kan brænde, og da bliver det til CO2. Hvis der dannes frit carbon, er det fordi forbrændingen er ufuldstændig

Svar #6
13. juni 2005 af madsing (Slettet)

Det er eksempel i vores kemibog :)
Så er det en fejl eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juni 2005 af frodo (Slettet)

øhh.. Hvilken bog er det?

Og i hvilken sammenhæng. Umiddelbart lyder det mystisk

Svar #8
13. juni 2005 af madsing (Slettet)

Kend Kemien...
ISBN: 87-02-00369-4

Det er et demonstrationsforsøg i kapitlet Stoffer og Bladninger...

Har lige en andet spørgsmål samtidig...

Denne reaktion er med en svag syrer, hvordan udregner man så pH-værdi?

CH3COOH + H2O <->C3H3COO- + H3O+
c(eddikesyrer)=0.1M
Hvordan udregner man det så?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. juni 2005 af frodo (Slettet)

det lyder underligt. Jeg kan ikke afstemme den såfremt der indgår ilt, og produkterne kun bliver C og H2O:

C12H22O11 --> 12C + 11H20

hvor skulle ilten gå hen? (normalt til CO2)

for svage syrer, må man kende visse konstanter for syrer, nemlig pKs. Det hører ikke med til C-niveau,men formlen lyder
pH=½(pKs-logc)

Svar #10
13. juni 2005 af madsing (Slettet)

Gider du forklare det? : )

Men ellers tak for alt det andet frodo

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. juni 2005 af frodo (Slettet)

svage syrer?

Svar #12
13. juni 2005 af madsing (Slettet)

ja det med pks...?

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. juni 2005 af frodo (Slettet)

det går jeg ud fra:

CH3COOH + H2O <->C3H3COO- + H3O+

ligevægtskonstanten er:
Ks=([C3H3COO-]*[H3O+])/[CH3COOH]

sån er det.. Det må du acceptere

denne kan man måle sig frem til, og da har man defineret pKs=-logKs

Når vi kigger på reaktionen, fås ved ligevægt:

[H3O+]=[H3O+]
[CH3COO-]=[H3O+]
[CH3COOH]=cs-[H3O+] (men når den er svag, kan vi uden videre fejl sige, at [CH3COOH]=cs)
cs=formelle koncentration af syren

dette indsætter vi i udtrykket for K:

Ks=[H3O+]^2/cs <=>
[H3O+]=(Ks*Cs)^½
<=> pH=-log(Ks*Cs)^½=½(-logKs - logCs)

idet log(x^a)=a*logx

her genkender vi -logKs som pKs, og vi får:

pH=½(pKs-logCs) for en svag syre

Skriv et svar til: pH-udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.