Kemi

Isomere i vinsyre?

07. januar 2012 af Youseff (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder fast i en opgave. Jeg skal ha' beregnet antal isomere i vinsyre. Jeg har altid lært, at dette kunne gøres ved hjælp af formlen: 2^n, hvor n = antal kirale centre, men min lærer sagde sidst at vinsyre har et indbygget spejlplan, og derfor ophæves 2^n.

Mit spørgsmål er så, hvordan får jeg så bestemt antal isomere uden formlen.

Jeg har vedlagt et billede af vinsyres struktur, og jeg har markeret hvor jeg mener at de 2 kirale centre er.

 

Takker i forvejen for hjælpen!

God weekend!

 

 

Vedhæftet fil: VINSYRE.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2012 af uiouio (Slettet)

Jeg er hellere ikke specielt god til det med kiralitet, men jeg kan se, at du har markeret to asymmetriske carbonatomer, der er bundet til 4 grupper, dermed må der være 2n = 22 = 4 isomere af vinsyre, n = antallet af kirale C-atomer...


Svar #2
07. januar 2012 af Youseff (Slettet)

Ja det burde det, men min lærer siger, at vinsyren har et indbygget spejlplan og derfor ophæves netop 2n.


Skriv et svar til: Isomere i vinsyre?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.