Fysik

rumfanget af en kugle

11. januar 2012 af nadja4 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej, jeg har lavet en opgave i fysik men er ikke sikker på om det er rigtig vil I ikk nok kigge på den?

a) rumfanget af en kugle er givet ved formlen V=4/3*3,14*r3. Bergn jordens  rumfang, V, idet jordens radius er 6,366 km?

 V=4/3*3,14*(6,366 *103m)= 2,66*107m3

b) bergn solens runfang i det solens radius er 109 gange større end jordens?

6,336km*109= 6,9389*103m

v=4/3*3,14*(6,9389*103m)=2,9065*109 m3

c) hvor mange gange større end jorden er solen?

ca. 109 gange større( men jeg ved ikke om det er bare det der skal skrives eller om man skal regne sig frem til det, så jeg vil spørge jer om i kunne hjælpe mig med det?

Jeg håber at I kigger på om jeg har lavet mine opgaver rigtige, og om det er det rigtige enheder der er sat på? På forhånd tak

Hilsen Nadja

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2012 af SuneChr

# 0  b og c)

Idet radius skal opløftes i tredje potens fås:

 (k·r)3  =  k3·r3    Gøres r   k gange så stor, vil rumfanget således blive k3 gange så stor.


Svar #2
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

# 1

Jeg forstår ikke rigtig hvad du mener, er det forkert det jeg har lavet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er helt forkert.

a) Jordens radius er ikke 6,366 km , men RJord = 6366 km = 6,366·106 m. Jordens rumfang bliver da

VJord = (4π/3) · RJord3 = 1,08·1021 m3


Svar #4
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

# 1

ok tak for hjælpen, men hvad er der så galt med b og c?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

b) er forkert, da du starter med en forkert radius for Jorden, og du har så alligevel smidt en faktor 100 væk.

c) Af forklaringen i #1 fremgår det, hvor mange gange rumfanget bliver større, når radius ændres med en faktor k; her er k = 109 , så k3 = 1093 ≈ 1,3·106 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2012 af SuneChr

Solens radius er 109 gange Jordradien. Da bliver Solens rumfang  1093 gange Jordens rumfang.

Det var dét, der stod i # 1.

Jordens rumfang er fundet i # 3.


Svar #7
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

#4 b)

Nu har jeg lavet b) med den rigtige Vjord , håber i kigger om det er rigtigt ellers må jeg sige at jeg er bare blevet dårlig til at regne fysik opgaver i dag?

6,336*106m*109=6,9062*108

vsolen=4/3*3,14*(6,9062*108)3=1,38*1027m3


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

I #0 skrev du RJord = 6,366 km . Selve talværdien (hvor der ses bort fra 10-eksponenter) er nu ændret til 6,336 . Med denne talværdi er dit VSol korrekt .

Man benytter stort V for rumfang, mens lille v ofte benyttes om hastigheder.


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2012 af nillofriis (Slettet)

Hej Nadja, jeg er ked af at sige det men det ser ud som om du har glemt at sætte jordens radius i 3.
Hvis jeg regner opgaver kommer den til at se således ud:

a) Jodens rumfang

V=4/3*3,14*r3

4/3*π*6.366^3 = 1,081*10^12 [km3]

b) Solens rumfang

Solens radius = 6366 * 109 = 693894 [km]

4/3*π*693894^3 = 1,399*10^18 [km3]

c) Hvor mange gange større er Solen end Jorden

Solens rumfang / Jordens rumfang = forhold

1,399*10^18 [km3]  /  1,081*10^12 [km3]  =  1,29*10^6

Solen er 1,29*10^6 gange større end Jorden.

Har slået Solens rumfang op og den er angivet som 1,41*10^18 [km3]
Hvis du siger at solens radius er 110 gange større end jorden får du 1,44*10^18[km3]
Så det at den svinger lidt er bare fordi 109 har været et dejligt nemt tal at tage, på trods af at 110 havde været mere ramende. :P (bare lige en detalje) 

Håber du kan bruge svaret.


Svar #10
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

#8

Ok tak, det er 6,366 der er jordens radius det andet var en fejl, men udvoer det er mit Vsol så rigtig, hvis jeg bare lige retter mit 3 talt med 6 og får= 1,38*1027m3


Svar #11
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

#9 ok, mange tak for din hjælp!


Svar #12
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

#9 skal man ikke omregne km til meter?


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nu fremgår det af Nadjas svar i #7, at hun har fundet ud af, at radius skal i 3. potens.

Hvis man endelig skal slå tabelværdier op, finder man, at Jordens middelradius er 6,371·106m , mens Solens middelradius er 6,955·108m . Forholdet mellem de to radier er

k = RSol / RJord = 108,9

Det synes derfor ganske tilladeligt, at opgaven runder dette forhold op til 109.


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, de beregnede rumfang bør gives i SI-enheder, dvs i m3 .

#10

Jeg mente, at med den værdi, du benyttede for RJord, var dit rumfang for VSol korrekt. Da du har tjekket, at det er 6,366 der er den korrekte talværdi i opgaven, er din værdi for Solens rumfang også korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. januar 2012 af nillofriis (Slettet)

@ #13

Vil ikke diskuterer med dig eller noget du virker som om du har styr på tingene :)
Men tabelværdien var bare for at understrege min pointe at resultatet kan svinge lidt, men at det var tæt på hvad der man kunne slå op. Bare så man vidste det ikke var helt ved siden af :)

@ Nadja håber du har fundet ud af det :)  


Svar #16
11. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

#15

Jeg har fundet ud af det, og  mange tak for hjælpen;)


Skriv et svar til: rumfanget af en kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.