Matematik

To ligninger med to ubekendte

11. januar 2012 af majach (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa.

Jeg er igang med en aflevering i matematik, der blandt andet indeholder emnet to ligninger med to ubekendte.

Generelt er jeg ikke så god til ligninger.. Derfor vil jeg høre, om der er nogle der vil hjælpe mig med den første ligning, for at jeg kan tage inspiration fra den, og dermed løse de næste.

Ligningen lyder således:

2y=3x+1

x+y=13

Jeg håber på at få svar herinde, tak på forhånd. :-)

Hilsen Maja.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2012 af Walras

Start med at skrive ligningsystemet, så det står på formen

a*x+b*y=c

d*x+e*y=f

Hvis du gerne vil undgå brøker, er det nemmeste generelt at finde en fælles faktor, som du så kan benytte til at få en variabel til at forsvinde.

Fra dit ligningssystem:

Vi omskriver til normalformen

2y=3x+1 <=> 3x-2y=-1                (1)

x+y=13 <=> x+y=13                    (2)

Find nu en fælles faktor. Gang for eksempel (2) med 2, så

2(x+y)=2*13 <=> 2x+2y=26      (2')

Nu kan du få y til at forsvinde ved at lægge (2') til (1), idet

3x-2y+(2x+2y)=-1+26 <=> 3x-2y+2x+2y=25 <=> 5x=25 <=> x=5.

Du kan nu indsætte dette i (2), så

x+y=13 <=> 5+y=13 <=> y=8.

Altså handler det om at være lidt "smart"

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2012 af peter lind

Isoler x eller y i den nederste ligning og sæt resultatet ind i den øverste ligning. Det giver en ligning med 1 ubekendt


Svar #3
11. januar 2012 af majach (Slettet)

Tusind tak, meget nyttigt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2012 af Euroman28

I din formel-samling er der også en formel hvor du løser 2 ligninger med 2 ubekendte.

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: To ligninger med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.