Kemi

Digitoxin strukturformel

14. januar 2012 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal finde ud af, hvor mange hydrogenatomer der er inden for et rimelig stort stykke af strukturformlenformlen for digitoxin.

I det vedhæftet dokumentet har jeg lavet en rød firkant rundt om det område, hvor jeg skal finde frem til hvor mange hydrogenatomer der er i alt, indenfor den røde firkant.

Jeg ved at digitoxin har molekyleformlen:

C41H64O13

Det jeg skal koncentrere mig om, er antallet af hydrogenatomer indenfor for det område, jeg har markeret på strukturformlen i det vedhæftet dokument. Det er en rimelig stor strukturformel, men jeg har en fordel i det jeg ved, der er 64 hydrogenatomer i alt.

Det er en indviklet strukturformel i forhold til, hvad jeg er vant til.

Jeg har kun prøvet at bestemme simple antal af eksempelvis hydrogenatomer før, i eksempelvis H2O.

Derfor er denne strukturformel en stor udfordring.

Jeg håber der er nogle som kan hjælpe mig med at bestemme antallet af hydrogenatomer, i den firkant som jeg har markeret i strukturformlen for digitoxin, i det vedhæftet dokument.

Tak på forhånd : - )


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2015 af Heptan

I et simpelt carbonhydrid som fx heptan, er der 7 carbonatomer, og hvert carbonatom danner 4 bindinger til enten hydrogen eller nabocarbonatomer. I heptan er antallet af hydrogenatomer altså givet ved:

#H = 2 * #C + 2 = 2 * 7 + 2 = 16
________________________________

Der er 19 carbonatomer i den røde firkant. Hvert carbonatom har som udgangspunkt to bindinger til hydrogen og to bindinger til andre carbonatomer, undtagen ved ringslutninger. Der er 4 ringslutninger. Der er desuden 2 bindinger til andre dele af molekylet. Vi kan udnytte at carbon altid danner 4 bindinger, og beregne antallet af hydrogenatomer:

#H = 2 * #C +2 - 2 * (ringslutninger) - 2 = 2 * 19 - 8 = 30

Der er 30 hydrogenatomer i den røde firkant.


Skriv et svar til: Digitoxin strukturformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.