Matematik

fjerdegrads Maclaurinpolynomiet

15. januar 2012 af lisabella (Slettet)

Hej 

Jeg har en opgave jeg ikke kan løse. Håber nogen kan hjælpe

Antag, at f(t) er løsning til begyndelsesværdiproblemet

y ' ' (t) + sin (t) * y ' (t) + cos (t) * y(t) = 0

og hvor

y(0) = 1

y ' (0) = 2

Bestem fjerdegrads Maclaurinpolynomiet P4(t) for f(t)

 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2012 af peter lind

sæt x=0, y(0) og y(0) ind i differentialligningen. Det giver en ligning til bestemmelse af y''(0)

Differentier derefter differentialligningen. Det giver en ligning, hvor du på samme måde kan bestemme y'''(0). Gentag med en yderligere differentiation af differentialligningen.


Svar #2
15. januar 2012 af lisabella (Slettet)

Det forstår jeg ikke???


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. januar 2012 af peter lind

Hvad forstår du ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. januar 2012 af Korkproppen (Slettet)

jeg har også brug for hjælp til denne opgave.

 

#1 når du siger man skal sætte ind i differentialligningen, hvordan mener du så? jeg synes ikke det giver mening. Skal man bare udskifte y(t) ud med 1 og y'(t) ud med 2?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. januar 2012 af peter lind

Differentialligningen holder jo for enhver værdi af t, og dermed også for t=0. Du kan ikke nøjes med at sætte y(t) = y(0) og y'(t) = y'(0) Du skal sætte t = 0 overalt i ligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. januar 2012 af Korkproppen (Slettet)

y ' ' (0) + sin (0) * y ' (0) + cos (0) * y(0) = 0

Er det sådan du mener?

Tror stadigvæk ikke jeg ved hvordan jeg kommer videre.


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. januar 2012 af peter lind

Ja. Det eneste du ikke kender i ligningen er y''(0), så du kan bruge ligningen til at finde y''(0) som du så skal bruge til MacLaurin rækken.

Dernæst skal du differentiere den oprindelige differentialligning. Resultatet vil indeholde y'''(t). Ved at sætte t = 0 kan du så finde y'''(0)

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. januar 2012 af Korkproppen (Slettet)

Så det jeg egentlig skal er at solve for y''(0) ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. januar 2012 af peter lind

Ja; men det skulle ikke være nødvendig at bruge lommeregner til det.


Svar #10
17. januar 2012 af lisabella (Slettet)

hvordan differentiere man den oprindelige ligning. Skal man ikke gøre det to gange


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. januar 2012 af peter lind

Jo. Du skal differentiere en gang for at få y'''(0) og yderligere en gang for at få y''''(0). Du skal blot bruge de almindelige regneregler for differentiation. Højre side er konstant 0 så den afledede på højre side bliver også 0


Skriv et svar til: fjerdegrads Maclaurinpolynomiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.