Matematik

Differential

15. januar 2012 af Fridd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har hårdt brug for hjælp til denne opgave, er helt blind for hvordan den skal gribes an.

Lad f(x) være givet ved:
f(x)=((1)/(x))
Bestem f'(x) ved hjælp af 3-trinsreglen

Hjælp hurtigst muligt tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Beregn først differenskvotienten for funktionen i x0 med tilvækst h, og vis, at differenskvotienten har en grænseværdi for h gående mod 0.


Svar #2
15. januar 2012 af Fridd (Slettet)

Ja, så langt er jeg med. Skal jeg indsætte i formlen Δy=f(x0+h)-f(x0) med ((1)/(x)) på x0's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal indsætte i formlen med f(x) = 1/x . Så er f(x0+h) = 1/(x0+h) og f(x0) = 1/x0 .


Svar #4
15. januar 2012 af Fridd (Slettet)

Ahh.

Så trin 1:

Δy=f(x0+h)-f(x0)
Δy= ((1)/(x0+h)) - ((1)/(x0))
Δy=((1)/(h)) ?

Hvad så med trin 2, den hedder jo normalt ((Δy)/(h))=(( f(x0+h) - f(x0) )/( h)) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal reducere udtrykket for Δy korrekt. Benyt regler for regning med brøker, som du har lært i grundskolen. Man forlænger først brøkerne til deres fællesnævner.


Svar #6
15. januar 2012 af Fridd (Slettet)

Δy= ((1*x0)/(x0+h*x0)) - ((1*x0+h)/(x0+h*x0))=((1*x0-1*x0+h)/(x0+h*x0))
Δy= ((h)/((h+1)*x0)) ??


Svar #7
15. januar 2012 af Fridd (Slettet)

Så vil trin to vel blive:

((Δy)/(h))=((  ((h)/((h+1)*x0)))/( h))

Hvis det er rigtigt, hvad skal jeg så gøre i trin 3?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du har ikke forstået, hvorledes man adderer to brøker:

Δy = 1/(x0+h) - 1/x0 = x0/(x0(x0+h)) - (x0+h)/(x0(x0+h))

                                  = (x0 - (x0+h))/(x0(x0+h))

                                  = -h/(x0(x0+h)) ,

hvorfor

Δy/h = -1/(x0(x0+h)) → -1/x02    for   h → 0 .

 


Svar #9
15. januar 2012 af Fridd (Slettet)

Nej det kan jeg godt se. Hvilken del er trin 2?


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Den sidste linie i #8.


Svar #11
15. januar 2012 af Fridd (Slettet)

Hvad så med trin 3?


Skriv et svar til: Differential

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.