Matematik

beregning af trekants sider og vinkler

15. januar 2012 af DaDam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Sidder lige med en matematik opgave som lyder således:

I et koordinatsystem er givet punkterne A(2,3) B(8,3) og C(6,9)

Beregn siderne og vinklerne i trekant ABC samt trekantens areal.

Da jeg ingen oplysninger har fået omkring enten sider el. vinkler - hvordan skal jeg så starte på opgaven? :S

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Beregn sidernes længder |AB| , |AC| og |BC| ved hjælp af punkternes koordinater. Benyt så kosinusrelationerne til at beregne trekantens vinkler.


Svar #2
15. januar 2012 af DaDam (Slettet)

Vil det sige at jeg fx skal se hvor langt der er fra A til B ? :D


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. januar 2012 af SuneChr

Tegn trekanten ind i et koordinatsystem. |AB| er parallel med x-aksen. Retvinklede hjælpetrekanter er iøjenfaldende.


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. Det er jo netop længden af liniestykket AB .


Svar #5
15. januar 2012 af DaDam (Slettet)

Aha, I got it! :D tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Med SECC's vink i #3 kan man let finde længden af en af højderne og dens tilhørende grundlinie til beregning af trekantens areal.


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. januar 2012 af Flemming1212 (Slettet)

0# Du skal vha. af koordinaterne til punkterne A,B og C udregne afstandene mellem hver af punkterne, hvilket faktisk også er siderne. Du kan evt. bruge afstandsformlen. Derefter gør du som 1# sagde. Du bruger vha. af mindst en side og en vinkel trigonometrien til at udregne længderne og vinklerne. Når det er på plads kan du konstruere trekanten, finde højden og dermed arealet.

Evt. kan du bruge herons formel hvis du ikke gider udregne grader og hvis du ikke gider at konstruere den.

 

:)


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Til beregning af trekantens areal kan man med fordel genlæse #6. Man ser jo umiddelbart, at grundlinien er 6 og den tilhørende højde er 6.


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. januar 2012 af mathon

trekantsareal
                                T = (1/2) | x1·(y2-y3) + x2·(y3-y1) + x3·(y1-y2) |
  som med
 
     (x1,y1) = (2,3)

     (x2,y2) = (8,3)

     (x3,y3) = (6,9)

  giver
                                T = (1/2) · | 2·(3-9) + 8·(9-3) + 6·(3-3) |

                                T = (1/2) · | -12 + 48 |

                                T = (1/2) · | 36 |

                                T = (1/2) · 36

                                T = 18

 


Skriv et svar til: beregning af trekants sider og vinkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.