Matematik

Partialbrøker

16. januar 2012 af Korkproppen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal bestemme en partialbrøkfremstilling, er det det samme som partialbrøkopslitning? For det er det jeg er gået igang med og jeg er gået i stå.

Jeg har den rationelle funktion:

R(x) = (5x2 - 9x + 4)/(x3 - 3x2 + 2x)

-->

R(x) = (5x2 - 9x + 4)/(x(x-1)(x-2)

Så vidt jeg kan se ud fra nævneren skal den skrives på formen: [A/(x-1)] + [(Bx+C)/(x+2)]

Er det rigtigt?   


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2012 af mathon

 

       tæller
                        5x2 - 9x + 4 = (x-1)(5x-4)

       nævner
                        x3 - 3x2 + 2x = 2(x-1)(x-2)


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. januar 2012 af Euroman28

Nej det er ikke helt korrekt, Korkproppen

du har fundet ud af nævneren kan faktoriseres til følgende

derfor kan din brøk opskrives

Den løser du så udfra den metode som du finder i den Calculus bog.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #3
16. januar 2012 af Korkproppen (Slettet)

Mange tak, jeg har løst den nu.

Calculus er forfærdelig.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2012 af Euroman28

Korkproppen, Godt :)

Men om det er forfærdeligt det kommer an på hvor god din Calculus bibel er, og hvem der underviser i det Calculus kursus du følger.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #5
16. januar 2012 af Korkproppen (Slettet)

Underviseren er egentlig ret god. Det er bare bogen jeg slet ikke kan drage nytte ud af, da eksemplerne slet ikke repræsenterer særlig meget.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2012 af mathon

               (5x2 - 9x + 4)/(x(x-1)(x-2)) = (2/x) + (12/(x-1)) + (-9/(x-2))

 


Skriv et svar til: Partialbrøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.