Fysik

Hydrostatisk ligevægt - Tyngdeloven

16. januar 2012 af Aie34 - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Lige i øjeblikket kigger jeg på udledning af hydrostatisk ligevægt. Den tager imidlertid udgangspunkt i newtons gravitationslov og siger ordret:

"Det kan vises ud fra newtons beskrivelse af tyngdekraften, at for en kuglesymmetrisk fordeling af masse, vil et objekt, som befinder sig afstanden r fra centrum af systemet, kun mærke tyngdekraften fra den masse som er inden for radius r. Tyngdekraften for stoffet uden for r vil ikke bidrage, da der er lige meget tiltrækning i alle retninger"

Jeg har imidlertid også udledt dette bevis, og sådan som jeg har forstået det, så kan det visses, at en masse udenfor kuglen vil blive påvirket af massetiltrækning, som om hele kuglens masse var samlet i centrum. Hvis det lille objekt derimod er indenfor kugleskallen vil massetiltrækningen være lig nul.

Så, hvordan kan disse to samarbejde?

Håber der er nogen, der kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2012 af Jerslev

#0: Der er ikke tale om en kugleskal men en kuglesymmetrisk fordeling af masse. Det betyder, at der er masse overalt inde i kuglen og at det ligger jævnt fordelt.

Hvis dit lille objekt derfor befinder sig, lad os sige ved R/2 vil det kun føle tyngdekraften for alt det masse, der ligger indenfor den halve radius af din kugle.

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: Hydrostatisk ligevægt - Tyngdeloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.