Kemi

HJÆÆÆÆLP!!!! Glimrende, glimrende

16. januar 2012 af Maquea (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 2 – Glimrende, glimrende
Metaller findes i jorden som malme – dvs., som kemiske forbindelser som f.eks. hydroxider, carbonater, sulfider etc. Kun Au og Pt findes som rene metaller i større mængder.
Cu blev tidligere fremstillet af mineralet Malachit (Middelhavsområdet), i en totrins proces.
Først opvarmes stoffet så følgende reaktion foregår:
Cu2CO3(OH)2(s) => CuO(s) + CO2(g) + H2O(g)
Derefter reduceres CuO til Cu metal med opvarmning med C:
CuO(s) + C(s) => Cu(s) + CO2(g)
1. Hvor meget Cu kan man fremstille af 1 ton ren Malachit ?
Alle malme med høje metalkoncentrationer er opbrugt i dag. De malme vi kan finde i dag, indeholder store mængder urenheder – man kan måske ligefrem hævde at metalindholdet er en urenhed.
2. En malm indeholder 0,5 masse-% malachit. Hvor mange kg urenheder skal der fjernes for at fremstille 1 ton rent kobber.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2012 af mathon

 

                          Cu2CO3(OH)2 (s)    --->   2 CuO (s)  +  CO2 (g)  +  H2O (g)
                             malachit

                          2 CuO (s)   +  2 C (s    --->  2 Cu (s)   +  2 CO2 (g)

hvora ses,
at
                         stofmængdeforholdet:
                                                          Cu2CO3(OH)2 (s) : Cu  =  1 : 2

M(Cu2CH2O5) = sum({2,1,2,5}*{63.546,12.011,1.0079,15.999}) = 221.114

M(Cu) = 63.546

masseforholdet er således:
                                            221.114 : 2·63.546  =  221.114 : 127,092 =

                                            1 : 0,574781

"1. Hvor meget Cu kan man fremstille af 1 ton ren Malachit?"

                       m(Cu) = 0,574781·(1000 kg) = 574,781 kg


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. januar 2012 af mathon

2.
           urenheder
                            (1 ton) · (0,995/0,005) = (1 ton) · 199 = 199 ton
                              


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. januar 2012 af nillejohansen (Slettet)

hvor kommer de 0,995 fra?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. januar 2012 af mathon

 

                  "En malm indeholder 0,5 masse-% malachit"   og dermed 99,5% urenheder

                                                      0,005·m  malachit                             0,995·m urenheder


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. januar 2012 af nillejohansen (Slettet)

tak :)


Skriv et svar til: HJÆÆÆÆLP!!!! Glimrende, glimrende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.