Fysik

impulsmoment for stang

17. januar 2012 af zezima (Slettet)

Se den vedhæftede fil. Der er tale om to stænger, der kolliderer og for at regne på det skal man finde impulsmomentet for den øverste stang, før kollisionen omkring de to stængers massemidtpunkt. Denne stang bevæger sig med hastigheden v, men jeg forstår ikke, hvordan man skal finde impulsmomentet for den. Den roterer jo ikke, så det totale  impulsmoment kan da ikke findes med formlen L=iw, fordi w ikke rigtig giver mening at snakke om. Jeg har fået at vide, at man skal bruge L=mvxcm, hvor xcm er positionen af center of mass, men jeg forstår ikke hvorfor man skal det. Hjælp :)

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2012 af peter lind

Du ser det ud fra impulsmomentet omkring den øverste stangs massemidtpunkt, Men det er altså ikke den der spørges om. (Hvis det var omkring dette punkt var impulsmomentet 0)  Du kender formodentlig reglen om kraftmoment er kraft gange arm. For impulsmomentet skal dette erstattes med impuls*arm. (som vektorer er det henholdsvis r×F og r×p). I den aktuelle situation kan du ved beregning af impulsmomentet godt betragte den som en partikel i stangens tyngdepunkt.


Svar #2
17. januar 2012 af zezima (Slettet)

Ahh ja. Hvis man skriver det op fint, ville nedenstående så ikke vise det?

L = Σmi·ri·v= v · Σmi·ri = v · Σmi/m·ri·m = v·xcm·m

Og for et roterende legeme erstattes dette så med L = Iω, da det nu er ω, som er den samme. Ja det giver mening. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2012 af peter lind

ja


Skriv et svar til: impulsmoment for stang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.