Matematik

Taylorpolynomier

17. januar 2012 af Supercalifragilistic (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Det vides om en funktion q8t) at

(i) q er defineret og 3 gange kontinuert differentiabel for -1 < t < 1

(ii) q(0) = 0 , q'(0) = -1 , q''(0) = 1

(iii) q'''(s) < 3 for 0 < s < 1

Bestem 2. ordens Taylorpolynomiet P2(t) for q(t) omkring t = 0 og det toæhøremde Lagranges restled. Brug disse udtryk til at gøre rede for at q(1/2) < -(5/16)

Jeg er ret usikker på hvad jeg skal, men det skal vel på formen:

P2(t) = f(a) + f'(a)(t-a) + (f''(a)/2!)*(t-a)2

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er den form. Angiv også det tilhørende restled.


Svar #2
17. januar 2012 af Supercalifragilistic (Slettet)

Okay,  men hvad er det jeg skal sætte ind?

Altså

f(a) = 0

f'(a) = -1

f''(a) = 1

og a = 0 ?

Eller hvad

Og når der står

q'''(s) < 3

er f'''(a) = 3 altså restledet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, a = 0, og funktionen hedder q, ikke f.

P2(t) = q(0) + q'(0)t + q''(0)·t2/2

Indsæt de kendte værdier for de afledede, og opskriv udtrykket for restleddet.


Svar #4
17. januar 2012 af Supercalifragilistic (Slettet)

kan det passe at restleddet hedder:

E3(t) = (1/(2*s3)) * (x-0)3 ?  


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvorfor forklarer du ikke i stedet, hvordan du kom frem til det?


Brugbart svar (2)

Svar #6
17. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Lagrange's restled til k'te orden er

Rk(t) = q(k+1)L)/(k+1)! · (t - a)k+1 , for et ξL mellem a og t .

Her er så

R2(t) = q'''(s)/3! ·t3 , for et s med 0 < s < t .


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. april 2014 af dominicussen (Slettet)

Hvordan er det så vist at q(1/2) < (-5/16) ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Af det ovenstående har man, at

q(1/2) = P2(1/2) + R2(1/2) = -1/2 + (1/2)2/2 + (q'''(s)/6)·(1/2)3

                                                  = -3/8 + (1/48)·q'''(s) , hvor 0 < s < 1/2

Da q'''(s) < 3 for 0 < s < 1 , har vi da

q(1/2) = -3/8 + (1/48)·q'''(s) < -3/8 + (1/48)·3 = -3/8 + 1/16 = -5/16


Skriv et svar til: Taylorpolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.