Kemi

H3O+ koncentration og ph

18. januar 2012 af Imprafir (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, skal beregne H3O+ koncentration og ph værdien af en opløsning af svovlsyre. Svovlsyren opløses i 3•10^10 m^3 vand og danner derefter H2SO4. Har et resultat mht. svovlsyre fra en anden opgave der lyder på 306,165 tons.

Kunne nogle forklare mig, hvordan man beregner de to værdier?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2012 af mathon

 

             306165 kg ren svovlsyre er ækvivalent
             med
                       n = (306165 kg) / (0,0980768 kg/mol) = 3,12169· 106 mol svovlsyre
                       med densiteten ρ = 1830 kg/m3
                             
som fylder

                                                         V = m / ρ = (306165 kg) / (1830 kg/m3) = 167,303 m3
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2012 af mathon

hvis der kan ses bort fra volumensvind
har 
                         3,12169·106 mol H2SO4 i (167,303 + 3·1010) m3 3·1010 m3 opløsning

 den formelle koncentration         

                         cs = n/V = (3,12169·106 mol) / (3·1013 L) = 1,04056·10-7 M      

den aktuelle koncentration

                         [H3O+] ≈ 2·cs = 2·(1,04056·10-7 M) = 2,08113·10-7 M

                         pH = -log([H3O+]) = -log(2,08113·10-7) ≈ 6,7


Svar #3
18. januar 2012 af Imprafir (Slettet)

Tak for svarene, men hvordan beregner du densiteten i #1?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2012 af mathon


               ...densiteten for koncentreret svovlsyre slår du op i en kemisk databog...


Skriv et svar til: H3O+ koncentration og ph

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.