Fysik

resistansen

21. januar 2012 af BrainChild (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg har prøvet så meget med denne opgave:

 

 

En 100 W pære har en wolframtråd. Når pæren ikke lyser, kan pærens resistans bestemmes til 37,8Ω ved hjælp af ohmmeter. Wolframtrådens temperatur er 20o C

A)
Bestem resistansen ved 0oC
Svar:


B)
Bestem pærens resistans, når pæren er tændt (230 V)
Svar:


C)

Bestem wolframtrådens temperatur når pæren er tændt
Svar:


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2012 af mathon

A)

                            R = R20·(1+α·ΔT)

                            R = (37,8 Ω)·(1+(0,0045 K-1)·(-20 K)) = 34,4 Ω


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. januar 2012 af mathon

B)

                            R = U2 / P = (230 V)2 / (100 W) = 232 V·(Ω·A) / (V·A) = 529 Ω


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. januar 2012 af mathon

C)

                            R = R20·(1+α·ΔT)

                            1+α·ΔT = (R / R20)

                            α·ΔT = ((R / R20) - 1)

                            ΔT = ((R / R20) - 1) / α

 

                            ΔT = ((529 /37,8) - 1) / (0,0045 C-1) ≈ 2888 C

                            T - (20ºC) = (2888 C)

                            T = (2888 C) + (20 C) = 2908 C

bemærk
                temperaturændringen i Kelvingrader = temperaturændringen i Celsiusgrader

                Wolframs smeltepunkt er 3370 C


Skriv et svar til: resistansen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.