Matematik

TANGENT ligning (haster lidt)

21. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Eller det haster ikke TOTALLY meget men.. skal aflever på onsdag og sidder fast i en af opgaverne.

 

opgave d) Bestem en generel formel til at bestemme tangenten i et vilkårligt punkt på parablen.

 

Ja her er så det jeg kender:

funktionen:

f(x)= 0,5x^2

Punkt P= (1, 0,5)

Altså der er et eksempel i min bog men der forstår jeg ikke hvad de har gang i midt i eksemplet :s

 

håber nogen vil hjælpe mig og forklar mig hvad der sker... det vil jeg sætte pris på :)


Svar #1
21. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Hov glemte lige noget.

 

Jeg ved at jeg skal bruge den her formel:

 

y=f´(x0)(x-x0)+f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du kan vel benytte tangentligningen og så indsætte udtrykkene for f(x0) og f'(x0) i den:

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)


Svar #3
21. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

jaaaaaaaaa men forstår det ikke i bogen har de noget helt andet.

altså eksemplet forvirre mig, og det kunne være rart hvis nogen gad vise hvordan man gør det.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Benyt, at f(x0) = (1/2)x02 og f'(x0) = x0 , så tangentligningen er

y = x0·(x - x0) + (1/2)·x02 = x0·x - (1/2)·x02


Svar #5
21. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

ja jeg skal bruge den her:

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)

og jeg ved at f'(x0)=1

da f'(x0)=1 er hældningen i punktet lig med f'(1)=1

så det hele bliver vel: 

y = 1(x-1)+ 1=1x-1

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Spørgsmålet var formuleret i #0

opgave d) Bestem en generel formel til at bestemme tangenten i et vilkårligt punkt på parablen.

og det var det, jeg besvarede i #4.

Sætter man heri x0 = 1, får man så ligningen for tangenten til grafen for f(x) gennem punktet (1, 1/2) , dvs

y = x - (1/2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

f(x) = ½x2                    (1,½)
 

y = f '(x0) * (x-x0) + f(x0)     (tangentligningen)
 

y = x0 * (x - x0) + ½x02            Generel formel for ethvert x0

x0 =1 giver y = x-1 + 1/2 = x - ½
 


Svar #8
21. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Tusind tak skal I ha' begge to!

- Nu må jeg selv sidde ned og gør noget for at forstå det :)

jeg takker.


Svar #9
21. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Men er den "Generel formel for ethvert x0".. så svaret på mit spørgsmål?^^


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Formlen i #4 er svaret på spm. d) , som det fremgår af svar #6.


Svar #11
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Okay tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

# 9

- og formlen i # 4 er nøjagtig den samme som i # 7 . . . ;-)


Skriv et svar til: TANGENT ligning (haster lidt)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.