Matematik

UDFALDSVINKEL? (mat)

22. januar 2012 af aatgsue (Slettet) - Niveau: A-niveau

e) Bestem strålebanen for den stråle, som rammer parabolen lodret o,5 meter fra symmetriaksen. Bestem strålens udfaldsvinkel u.

 

Jeg ved at u=i

Også har jeg et billede. Har prøvet at se på det men det giver bare ikke meningen.

 

Det er min sidste opgave også er projektet endelig færdig... -.-

 

MEN TAK PÅ FORHÅND.


Svar #1
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Tjek billedet. PDF filen


Svar #2
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

PDF-filen


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2012 af peter lind

Kender du ikke også a ?

Kald vinklen mellem tangenten til kurven i punktet hvor strålen rammer parabolen og vandret v. Der gælder så i+v=90º. Hældningen til tangenten er tan(v) = tan(90º-i) = cot(i). Hældningen af tangenten kan du finde som differentialkoefficienten af funktionen i punktet.


Svar #4
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Ja du har fat i noget!

Jo a= 0,5

i min funktion 

f(x)= 0,5x^2

Hvad forstår du ved: Bestem strålebanen for den stråle, som rammer parabolen lodret 0,5 meter fra symmetriaksen

 

Det er den del jeg ikke forstår..


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. januar 2012 af peter lind

Det kan betyde at du skal finde den brudte vinkel u, altså at den del af teksten er en præcisering af hvad opgaven går ud på. Der kan også betyde at du skal finde ligningerne for de 2 linjer som strålen bevæger sig på


Svar #6
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Ja det er vinklen u jeg skal finde. Og har godt nok set på tegning i PDF filen men forstå det virkelig ikke


Svar #7
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Hjælp tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Vinklen i er komplementærvinkel til tangentens hældningsvinkel α , og der gælder tan(α) = a , hvor a er tangentens hældningskoefficient, som jo er lig med f'(x) i indfaldspunktet.


Svar #9
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

Jaaaaaaaaa.

Hvordan kan man så udregne det? hvordan finder man vinkel u (ufaldsvinklen)?

Det andet med strålebanen det spørg jeg min lærer for den er her lost.

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Så er x = 0,5 og dermed

f(x) = 0,5x2 = 1/8 og f'(x) = x = 1/2 , dvs tan(α) = 1/2 og dermed α = 26,565º og endelig

i = u = 90º - α = 63,435º


Svar #11
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

#10


Okay. Kan godt se hvor du har 90 grader fra, men ikke

1/8 og 1/2

og hvorfor tan(a)?? hvorfor ikke cosinus eller sinus............ lyder mega lost men vil bare godt forstå hvorfor du gør som du gør, for det skal være med i afleveringen så ja det ville være dejligt med ord på :-)

 

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er oplyst, at strålen kommer ind lodret 0,5m fra symmetriaksen. Det betyder, at der skal regnes for x = 0,5m .

Det burde være velkendt, at en ret linies hældningskoefficient a er lig med tangens til den vinkel α, som linien danner med x-aksen. Da i er vinklen, som tangenten danner med lodret, er i og α komplementærvinkler.


Svar #13
22. januar 2012 af aatgsue (Slettet)

ja! kan godt  se hvad du mener nu.

men hvor kommer 90-a fra så?? er det bare sådan man finder u? :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg har jo forklaret, at vinklerne i og a er komplementærvinkler. Det betyder, at deres sum er 90º .

Vinkel u er lig med vinkel i, som forklaret i teksten til opgaven.


Skriv et svar til: UDFALDSVINKEL? (mat)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.