Matematik

Eksponentiel vækst

22. januar 2012 af turk89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvis der givet et sæt af tal i en tabel arrangeret på følgende måde:

t [tid pr. år] 

N(t) [millioner mennesker]

Eksponentielle funktioner vokser som bekendt med en fast procent, hvilket ikke er opgivet i opgaven. Hvis jeg skulle undersøge, om der var tale om den pågældende væksttype, er der andet at gøre end at plotte værdierne ind på et K-system?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2012 af mathon

                eksponentiel regression


Svar #2
22. januar 2012 af turk89 (Slettet)

#1

Med at plotte værdierne ind på et K-system mener jeg også, at finde en tilnærmet formel. Hvordan kan jeg være sikker på, om det nu er den type funktion, der er tale om?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2012 af nielsenHTX

# 2

plot punkterne på enkeltlogaritmiskpapir hvis det giver en ret linje så er det eksponentiel vækst.


Svar #4
22. januar 2012 af turk89 (Slettet)

#3

Troede ellers, at der var andre muligheder, men tak.

 

Tillægsspørgsmål:

Hvis vi går ud fra, at væksthastigheden var proportional med befolkningstallet i anden potens. En sådan vækst kaldes for eksplosiv vækst. Hvordan kan jeg undersøge ud fra data i tabellen om verdens befolkningen med rimelighed kan beskrives ved hjælp af den omtalte model for eksplosiv vækst?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så vil (1/y) være en lineær funktion af t. Plot 1/y som funktion af t.


Svar #6
22. januar 2012 af turk89 (Slettet)

#5

Hvis vi omsætter teksten i #4 til matematik, så er det dN(t)/dt = k · N2(t) - ikke?

Kan ikke se sammenhængen i det du skriver med det her.


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt. Så er

(1/N2) dN = k dt

og dermed

-1/N = kt + c


Svar #8
22. januar 2012 af turk89 (Slettet)

Hvis t = 0 medfører N(t) = 545 og t = 50 medfører N(t) = 623, så skal der altså laves to punkter (i mit tilfælde flere), der hedder: (0,-1/545) og (50,-1/623), som tilsammen skal give en ret linie. Er det sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skrev i #4, at du havde en tabel med data og ville undersøge, om tabellens data kunne beskrives ved den omtalte model. Jeg forklarede, at hvis modellen er korrekt, vil 1/N være en lineær funktion af t. Undersøg derfor, om tabellens data plottet på den måde giver en god ret linie. Plot 1/N som funktion af t og undersøg, om det er en ret linie.


Svar #10
22. januar 2012 af turk89 (Slettet)

#9

Det er også det jeg har skrevet i #8 - spurgte ind til fremgangsmåden, hvilket er det samme som du nævner her. Hvorfor fjerner du fortegnet foran 1/N?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det kan vel være ligemeget. Hvis -1/N afhænger lineært med t, afhænger 1/N jo også lineært med t.


Svar #12
22. januar 2012 af turk89 (Slettet)

#11

Ok, tak.


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.