Kemi

pH mm.

22. januar 2012 af stxstuderende1013 (Slettet)

Jeg har en kemi opgave som jeg simpelthen ikke kan finde ud af.

En opløsning er fremstillet ved at blande følgende væsker i en 500 mL målekolbe:

60 mL 0,21 M HCl og 90 mL 0,050 M HNO3

Herefter fyldes målekolben op til mærket.

a) Beregn pH for blandingen.

 - Skal jeg der bruge:

n = c*V <=>

c = n/v, hvor n = m*M?

 

Opløsningen hældes ud i et bægerglas, der indeholde 0,92 g Ca(OH)2

Hele mængden af Ca(OH)2 kan opløses under givne forhold.

b) Opskriv et reaktionsskema for den følgende reaktion, der finder sted i bægerglasset.

- ?? ...

 

Efter endt reaktion afkøles blandingen til 25 grader celcius.

Volumenet er stadig 500 mL

c) Beregn pH for den nye blanding.

- Igen ?? ...


Svar #1
23. januar 2012 af stxstuderende1013 (Slettet)

Ingen der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. januar 2012 af mathon

                  pKs(HNO3) = -1,32 er en middelstærk syre
men i
                  0,050 M HNO3 er ioniseringsgraden 99,76%

hvorfor begge syrer kan betragtes som 100% ioniseret
 

             H3O+-bidrag fra
                                      HCl           n = V·c = (0,060 L) · (0,21 mol/L) =   0,0126 mol
                                   
                                      HNO3       n = V·c = (0,090 L) · (0,050 mol/L) =  0,0045 mol

                                      n(H3O+)total =                                                   0,0171 mol

             H3O+-koncentrationen er 
                                       [H3O+] = n/V = (0,0171 mol) / (0,500 L) = 0,0342 M

                                       pH = -log([H3O+]) = -log(0,0342) = 1,47


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. januar 2012 af mathon

                  0,92 g Ca(OH)2 indeholder
                                                  n(Ca(OH)2) = m / M = (0,92 g) / (74,10 g/mol) = 0,012416 mol Ca(OH)2
                      
som ækvivalerer
                                                  2
·(0,012416 mol) = 0,024831 mol OH--ioner
 

                 neutraliseringsreaktion
                                                  H3O+ (aq)   +   OH- (aq)   --->   2 H2O (l)

                 i stofmængdeforholdet
                                                               H3O+ : OH- = 1 : 1

                 at neutralisere
                                                 0,024831 mol OH--ioner kræver 0,024831 mol H3O+-ioner
                                                     
                
Efter endt reaktion og afkøling til 25 grader Celcius

                 haves
                                                  et OH--overskud på (0,024831 - 0,0171) mol = 0,007731 mol

                 [OH- ] =                    n / V = (0,007731 mol) / (0,500 L) = 0,015463 M

                                                   pOH = -log([OH- ]) = -log(0,015463) = 1,8

                                                   pH = 14 - pOH = 14 - 1,8 = 12,2
                            
 

      
                                                 


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. januar 2012 af mathon

   ioniseringsdetaljer for HNO3

                                                  HNO3 (aq)   +   H2O (l)   <--->   NO3-(aq)   +   H3O+(aq)
    molære koncentrationer        (1-α)·c                                       α·c                 α·c

                                         
                                                (α·c)2 / ((1-α)·c) = Ks = 10-(-1,32)    0<α<1

   hvoraf med c = 0,050 M

                                                0,050·α2 + Ks·α - Ks = 0

                                                α = 0,9976 = 99,76%    
                                                    


Skriv et svar til: pH mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.