Matematik

Differentialligning dy/dx = 2y-4xy

26. januar 2012 af BWAX (Slettet)

Har et lille problem med at løse denne differentialligning: 

dy/dx = 2y - 4xy   ⇔  dy/dx - 4xy = 2y  

Jeg gør brug af panserformlen, dvs g(x)= -4x , G(x) = -2x2 og h(x) = 2y 

y=e2x^2 · ∫ e-2x^2 · 2y dx

Hvordan kommer jeg videre herfra?  Mit problem består i jeg ikke kan finde ud af at integrere dette integral (det gør det iøvrig ikke nemmere ved partiel integration) 

Håber i kan hjælpe :) 


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. januar 2012 af mathon

                             (1/y)dy  =  (2 - 4x)dx 

                             ∫ (1/y)dy  =  ∫ (2 - 4x)dx

                             ln(|y|)  = 2x - 2x2 + k

                             |y| = C1·e2x-2x^2

                             y = C·e2x-2x^2


 


Svar #2
26. januar 2012 af BWAX (Slettet)

Er godt klar over, at separation af de variabele ville være en passende metode, men da vi endnu ikke har lært det i skolen, vil min lærer rigtig gerne have vi gør det på almindelig vis hvis du forstår hvad jeg mener med dette :) ? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. januar 2012 af mathon

panserformlen
       kræver en differentialligning på formen

                                                                y ' + f(x)·y = g(x)

hvilket ikke matcher
                                                                dy/dx + 4x·y = 2y
 


Svar #4
26. januar 2012 af BWAX (Slettet)

Okay, tak for hjælpen!

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Differentialligningen er

      dy/dx = 2y - 4xy ,

der også kan skrives

      dy/dx + (4x - 2)·y = 0

som er på formen

      y' + g(x)·y = h(x)

med g(x) = (4x-2) og h(x) = 0, så G(x) = ∫ g(x) dx = (2x2-2x) , og dermed

      y = C·e-2x^2+2x


Skriv et svar til: Differentialligning dy/dx = 2y-4xy

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.