Kemi

Syre-base-opgaver

28. januar 2012 af HE1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1:
Beregn pOH i 0,125 M saltsyre og pH i 0,2 M ethansyre (eddikesyre).

Opgave 2:
2-Methylbutansyre har pKs = 4,77. Beregn Ks, Kb, og pKb.

Opgave 3:
2,0 L koncentreret saltsyre (12 M) fortyndes med vand op til 5,0 m3.
    a) Hvad er pH i henholdsvis den ufortyndede og den fortyndede saltsyre?
    b) Hvor mange mol NaOH skal anvendes for at neutralisere henholdsvis den ufortyndede og fortyndede saltsyre?

Opgave 4:
15,0 mL af en opløsning af phosphorsyre (H3PO4) titreres med 22,5 mL 0,1 M NaOH(aq). Hvad er stofmængdekoncentrationen af phosphorsyren?

Opgave 5:
0,60 g eddikesyre (CH3COOH) og 1,64 g natriumacetat (CH3COONa) opløses i vand op til 100,0 mL. Hvad bliver pH i denne pufferopløsning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2012 af mathon

Opgave 1:              
                    pH i 0,125 M saltsyre
, som er en stærk syre
   hvorfor
                    pH = -log(cs) = - log(0,125) = 0,90
   ved 25ºC
                    pOH = 14 - pH = 14 - 0,90 = 13,1

 

   ethansyre (eddikesyre) er en svag syre
   hvorfor
                   pH = (1/2)·(pKs - log(cs) = (1/2)·(4,76 - log(0,2)) = 2,7


Svar #2
28. januar 2012 af HE1234 (Slettet)

Hvad med de andre opgaver? Hvilke formler skal jeg bruge til dem?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2012 af mathon


           ...nu blev du "sat i gang". Du må selv medvirke - og ikke bare "sluge"    :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2012 af mathon

Opgave 2:

                2-Methylbutansyre har pKs = 4.77
       hvilket indikerer svag syre


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2012 af mathon

Opgave 2:
                    Ks = 10-pKs =
10-4,77

                    Kb = 10-14 / Ks = 10-14 / 10-4,77

                    pKb = 14 - pKs = 14 - 4,77
 


Svar #6
29. januar 2012 af HE1234 (Slettet)

Giver opgave 4 at phosphorsyrens molære koncentration er 0,15000 mol/L = 0,15000 M = 150,00 mM?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. januar 2012 af mathon

     titreringsreaktion:

                     H3PO4 (aq)   +   3 NaOH (aq)   --->   Na3PO4 (aq)   +   3 H2O (l)

    stofmængdeforholdet
                                        H3PO4 : NaOH = 1 : 3 = (1/3) : 1   

    titerberegning:
                                         ns      =    (1/3)·nb

                                         Vs·cs = (1/3)·Vb·cb

                                         cs = (1/3) · (Vb / Vs) · cb

                                         cs = (1/3) · (22,5 / 15) · (0,1 M)

                                         cs = 0,05 M = 50 mM


Skriv et svar til: Syre-base-opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.