Matematik

Bestem s og t vektorregning

28. januar 2012 af Ibo199 (Slettet) - Niveau: A-niveau

er der nogen der har mulighed for at hjælpe her?

det er en opgave fra en tideligere eksamenopgave:

Der er givet to vektorer

a--> = (-2,s) og b --> =(t,-4)

a) Bestem vinklen mellem vektor a og b, når s= 5 og t = -6

denne opgave har jeg beregnet til 28,39 grader, men er usikker på resulatet, jeg har brugt følgende formel til at beregne vinklen, nemlig:

cos(v) = a--> * c--> / a*c

b) Bestem s og t således at  a--> * b--> = -32 og længden af vektor b = 2*længden af vektor a.

opgaven har jeg også vedhæftet:

Vedhæftet fil: Dok1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2012 af peter lind

a) jeg er ikke sikker på hvad du mener med det sidste; men formodentlig er metoden rigtig.

b) a·b = -32 og |b| = 2*|a| <=> b2 = 4*a2  Den sidste er lidt nemmere at bruge. Regn skalarprodukterne og kvadratet på længderne ud og indsæt i ligningerne. Det vil give 2 ligninger med de 2 ubekendte s og t som du må løse


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Vinklen v mellem to vektorer a og b er bestemt ved

cos(v) = (a b) / (|a||b|)

a) Indsæt s = 5 og t = -6 og beregn cos(v): cos(v) = (12-20)/((√40)(√41)) = -8/√1640 ⇒ v = 101,3935º

b) Løs ligningerne ab = -32 og |b| = 2|a| , dvs

-2t -4s = -32  og

t2 + (-4)2 = 4·((-2)2 + s2) , dvs.

t + 2s = 16 og

(t+2s)(t-2s) = -8


Svar #3
28. januar 2012 af Ibo199 (Slettet)

Jeg kan simpelthen ikke beregne opgave a til 101,3935 grader. Jeg gør det på følgende måde:

cos(v) = (-2,5) * (-6,-4) / √2^2 + 5^2 * √6^2 + 4^2 = 8/√29 *√52 => v =76 grader

Jeg kan ikke se den fejl jeg har lavet i mellemberegningen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2012 af peter lind

a·b = 12-20 = -8. De andre tal er også forkert udregnet se #2


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, jeg havde beregnet |a| og |b| forkert. Her er

cos(v) = (a•b) / (|a||b|) = -8/((√29)(√52)) = -8/√1508 ⇒ v = 101,8887º

Fortegnet for cos(v) er negativt, da ab = (-2)·(-6) + 5·(-4) = 12-20 = -8


Svar #6
28. januar 2012 af Ibo199 (Slettet)

ok super jeg har fået det korrekte resultat udregnet i opgave a. tak for hjælpen her

men til opgave b, der har jeg beregnet t = 7.75 og s =4.125, kan resulatet passe?

 


Skriv et svar til: Bestem s og t vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.