Matematik

Sandsynlighed

29. januar 2012 af sahar123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :) Jeg sidder med en opgave som lyder således:  

En terning kastes 30 gange på tilfældig måde. I 10 af kastene viser terningen en sekser.
Formuler nulhypotesen for en test, der på grundlage af de 30 kast skal afgøre, om det kan accepteres, at terningen er ærlig.
Bestem den kritiske mængde for en test på 5 % signifikansniveau.
Kan nulhypotesen accepteres på grundlag af de 30 kast?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2012 af Walras

Det er vist mere statistik end det er sandsynlighed. 

Hvis terningen er ærlig, skal den ramme 6 i 1/6 af tilfældene, dvs p=30/6=5. Du har estimeret, at

Opstil nu en nulhypotese, H0, så

og en alternativhypotese

Det kan du da teste, idet vi antager, at stikprøven er normalfordelt, så

som er større end det kritiske niveau på Z=1,645 (for et ensidet test), hvorfor nulhypotesen kan afvises. Terningen er således ikke ærlig. 

Men det er også en meget lille stikprøve. En større stikprøve ville måske ændre konklusionen. 


Skriv et svar til: Sandsynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.