Kemi

pH

03. februar 2012 af va65 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Carboxylsyregrupperne i folsyre har følgende pKA værdier: pkA1 = 3,5 og pkA2 = 4,8. En 100 mL 0,050 M opløsning af folsyre titreres med 1,0 M NaOH. (Aminogruppernes protolytiske egenskaber har ingen indflydelse på denne titrering).
Beregn pH efter tilsætning af følgende mængder NaOH opløsning, og skitsér titrerkurven: 0 mL, 2,5 mL, 7,5 mL og 10 mL
facit :

Før tilsætning af NaOH: svag syre pH = 0,5 (pKA + pCA) = 0,5 (3,5 + 1,3) = 2,4

Efter tilsætning af 2,5 mL NaOH: pH = pKA1 = 3,5

Efter tilsætning af 7,5 mL NaOH: pH = pKA2 = 4,8

Efter tilsætning af 10 mL NaOH (fuld titrering): svag base: pOH = 0,5(pKB + pCB) = 0,5(9,2+1,35)=5,3 ⇒ pH=8,7

 

hvorfor Efter tilsætning af 2,5 mL NaOH: pH = pKA1 = 3,5 og 

Efter tilsætning af 7,5 mL NaOH: pH = pKA2 = 4,8 ???????  

altså PH= PKA??? hvordan??? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2012 af mathon

           

første hydronafgivelse 
                                     pH = pKa1 + log(V / (Vo1-V))                                             V < Vo1

                                     pH = pKa1 + log(0,5Vo1 / (Vo1 - 0,5Vo1)) = pKa1 = 3,5     V = 0,5Vo1

anden hydronafgivelse
                                     pH = pKa2 + log(V / (Vo2-V))                                             V < Vo2

                                     pH = pKa2 + log(0,5Vo2 / (Vo2 - 0,5Vo2)) = pKa2 = 4,8     V = 0,5Vo2                   

       

  da stofmængdeforholdet ved begge hydronreaktioner er 1 : 1
  er
        Votota l  = Vo1 + Vo2 = 10 mL = 5 mL + 5 mL

        0,5Vototal = 0,5(Vo1 + Vo2) = 0,5Vo1 + 0,5Vo2 = 0,25 mL + 0,25 mL = 5 mL

        0,75Vototal = 0,75(10 mL) = 7,5 mL = 0,5 mL + 2,5 mL = Vo1 + 0,5Vo2

de første 5 mL 1,0 M NaOH medgår ved titrering af 1. hydron - pKa1 = 3,5
de efterfølgende 5 mL 1,0 M NaOH medgår ved titrering af 2. hydron - pKa2 = 4,8
 

       
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. februar 2012 af mathon

  generelt når

  stofmængdeforholdet mellem titrand og titrator er 1 : 1
  haves
                                              ns     =     nb
                                           Vs·cs   =  Vo·cb

                                       Vs·cs/cb   =  Vo                     Vo = Vtotaltitrator

                             

                                           S             +   OH-   <--->   B   +   H2O     
  stofmængder i mol:        Vs·cs - V·cb                          V·cb  
  hvoraf

  for pufferopløsningen
                                    pH = pKs + log(nb/ns)   

                                    pH = pKs + log(V·cb / (Vs·cs - V·cb))

                                    pH = pKs + log(V / (Vs·cs/cb - V))
 

                                    pH = pKs + log(V / (Vo - V))

                                  



               


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2012 af mathon


og
                                    pH = pKs + log(0,5Vo / (Vo - 0,5Vo))

                                    pH = pKs + log(0,5Vo / 0,5Vo)

                                    pH = pKs + log(1)

                                    pH = pKs


Svar #4
03. februar 2012 af va65 (Slettet)

mange tak :))


Svar #5
03. februar 2012 af va65 (Slettet)

hvor kommer den 1,35 (PCb) fra   tilsætning af 10 ml??? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. februar 2012 af mathon

efter end titrering
har du et overskud
af OH-
            nb - ns = (0,010 L) · (1,0 mol/L) - (0,100 L) · (0,050 mol/L) = 0,005 mol OH-
            i fællesvolumenet (110 + 10 ) mL = 110 mL = 0,110 L

            cbslut = n/V = (0,005 mol) / (0,110 L) = 0,045 M

            pcbslut = -log(0,045) = 1,35

           


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. februar 2012 af mathon

Efter tilsætning af 10 mL NaOH (fuld titrering): stærk base:

                              pOH = -log(0,045) = 1,35
ved 25ºC
                              pH = 14 - pOH = 14 - 1,35 = 12,65


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. februar 2012 af mathon

efter end titrering   --->   efter endt titrering


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.