Kemi

PH

03. februar 2012 af va65 (Slettet)

c) Protoniseret trimethoprim reabsorberes fra nyrerne og pKA for trimethoprim er 6,6.
Beregn forholdet mellem uprotoniseret og protoniseret trimethoprim ved hhv. pH 7,4 og pH 6,8. Vurdér på baggrund af dette, om udskillelsen af trimethoprim stiger, falder eller er uændret, hvis pH i urinen falder fra 7,4 til 6,8 (svaret skal begrundes).

facit: 
pH = pKA + log [tmp]/[tmp+] ⇒
ved pH 7,4: [tmp]/[tmp+] = 107,4-6,6 = 100,8 = 6,3
ved pH 6,8: [tmp]/[tmp+] = 106,8-6,6 = 100,2 = 1,6
Udskillelsen falder derfor, idet mere trimethoprim er protoniseret og derfor reabsorberes.

hvorfor 107,4-6,6????

plz forklare facit tydliger:) 

tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

pH = pKa + log [B]/[S] ⇔

pH - pKa = log [B]/[S] ⇔

10pH-pKa = [B]/[S]

ved pH 7,4: [tmp]/[tmp+] = 107,4-6,6 = 100,8 = 6,3

ved pH 6,8: [tmp]/[tmp+] = 106,8-6,6 = 100,2 = 1,6

Når pH falder så falder brøkens værdi [B]/[S] fra 6,3 til 1,6.

Der må derfor udskilles mindre protoniseret trimethoprim når urinens pH falder fra 7,4 til 6,8.


Skriv et svar til: PH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.