Matematik

betydning af konstanter

05. februar 2012 af mussen345 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej, jeg har brug for hjælp. 

Jeg fik et skema med nogle forskellige tal over verdensrekorder i svømning.
Tiden var f(x) og strækningen x

Uddrag af skema:
distance        100         200           400

tid                    47.45     103.12      215.36

Jeg fik denne forskrift af maple: 0.583*x-14.6 

Hvad betyder konstanterne? 

- Jeg er selv ret sikker på at, a som er 0.583 betyder at det tager så lang tid at svømme 1 m. Men hvad med b?

hvor meget vil tiden stige med, hvis distancen stiger med 83 m? 
- indsættes 83 så ikke bare på x'es plads og udregner? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Din forskrift er ikke en særlig god forskrift bestemt ved lineær regression -- måske du har tastet tallene ind forkert.

Hældningskoefficienten a er lig med Δy / Δx . Når distancen x stiger med Δx = 83m, stiger tiden med Δy = a · Δx .


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2012 af SuneChr

Excel giver en flot tendenslinje, med en r2 på 1      (Linjen er god, når r2 ligger tæt på 1).

Forskriften    f(x)  =  0,5599·x - 8,67    er derfor god til at finde yderligere sammenhørende værdier.


Svar #3
05. februar 2012 af mussen345 (Slettet)

det forstår jeg ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2012 af SuneChr

Erstat forskriften fra maple med den i # 2. Hvis du ikke kender til tendenslinjer eller mindste kvadraters metode, skal du glemme den med r2. Det er en størrelse, som fortæller, hvor god linjen eller en anden kurve tilpasser sig de indtastede punkter.


Svar #5
05. februar 2012 af mussen345 (Slettet)

men jeg forstår ikke hvad konstanterne beskriver, altså a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2012 af SuneChr

Både tid og distance skal naturligvis være ≥ 0.  Vi har f(15,485) = 0  Det betyder, at forskriften kun er gyldig for

x ≥ 15,485 .  Konstanten  (- 8,67) kan kun forklares ved, at den fastlægger linjen. Den har ingen "sportslig" forklaring.

Koefficienten til x ,  0,5599 fortæller, at for hver meter, der svømmes udover de første 15,485 m, forbruges i tid 0,5599 sek.

Tegn linjen, så bliver det mere tydeligt.   To punkter:  (0 ; - 8,67)  og  (15,485 ; 0)

Kun linjen i 1. kvadrant benyttes.


Skriv et svar til: betydning af konstanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.