Matematik

Hvordan griber jeg det an??

05. februar 2012 af Shalmen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg kender ingen der er en haj til matematik, så tænkte at i måske kunne hjælpe.. Har ikke læst matematik i mange år og har derfor glemt meget af det, selv det simple.. Jeg har fået en opgave der ser således ud:

Temperaturen i punktet (x,y) er givet ved: x^2 + y^2 - 4x + 2y. Find det koldeste punkt i planen og angiv dets temperatur.

Hvordan griber jeg det an?!?!

Håber i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2012 af peter lind

Omskriv til (x-a)2+(y-b)2+c


Svar #2
05. februar 2012 af Shalmen (Slettet)

Og hvad gør jeg derfra?? Det skal lige siges jeg er helt blank da det er så mange år siden!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2012 af peter lind

Brug at kvadratet på et tal ikke er negativ. Det mindste det kan blive er 0


Svar #4
05. februar 2012 af Shalmen (Slettet)

Kan du give et eksempel? vil være en stor hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2012 af peter lind

(x-a)2 ≥ 0 og kun 0 for x-a=0


Svar #6
05. februar 2012 af Shalmen (Slettet)

Okay.. Jeg forstår desværre ikke hvordan jeg skal løse opgaven.. Så jeg må hoppe den over :-(


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2012 af peter lind

Brug formlen for kvadratet på en toleddet størrels  (x-a)2 =x2-2ax +a2 til at finde a


Svar #8
05. februar 2012 af Shalmen (Slettet)

Så det at jeg bruger formlen: (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2 og fundet frem til P= (2,1) og r= 5, det har intet med det opgaven spørger efter??

 

Det du snakker om, har jeg nemlig aldrig lært noget om.. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2012 af peter lind

Det ligner formlen for en cirkel; men det er ikke helt det samme som det er det. Du har fundet( NB du har en fejl P = (2, -1) )

f(x,y) = (x-2)2+(y+1)2 -25

Du skal finde for hvilken (x,y) at denne funktion bliver mindst. Til hjælp for dette har du (x-2)2 ≥ 0 og skal finde x så dette er så lille som mulig. Tilsvarende gælder for y


Svar #10
05. februar 2012 af Shalmen (Slettet)

Okay! Jeg kan ikke få det til at fungere.. Så jeg må sige til læreren at jeg ikke forstod det :-) Men du skal ha mange tak for din hjælp :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. februar 2012 af peter lind

(x-2)2 skal være så lille som mulig. Mindsteværdien er 0 og det er den for x-2=0


Svar #12
05. februar 2012 af Shalmen (Slettet)

Du kan ikke skrive hvordan du løser opgaven? Og hvis jeg så må spørge ind til det hvis der er noget jeg ikke forstår..


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har dog

T(x,y) = x2 + y2 -4x + 2y = (x-2)2 -4 + (y+1)2 -1 = (x-2)2 + (y+1)2 -5 ,

der har sit minimum, hvor både (x-2) = 0 og (y+1) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. februar 2012 af peter lind

Det har jeg gjort i #11. Ja selvfølgelig mp du spørge, hvis der er noget du ikke kan forstå


Svar #15
06. februar 2012 af Shalmen (Slettet)

Okay, tror jeg har forstået det nogenlunde. Lige et sidste spørgsmål: Hvad er temperaturen?? 0?


Svar #16
06. februar 2012 af Shalmen (Slettet)

Eller det må være -5?


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. februar 2012 af nielsenHTX

#15 #16

ja det er -5

 (0-2)2 + (-1+1)2 -5=-5 

se evt fil. Er afbildningen af (x,y)

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Skriv et svar til: Hvordan griber jeg det an??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.