Matematik

1. ordens differentialligning

05. februar 2012 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal bestemme løsningen til diff.ligningen

dy/dx=1/x*y+1

der går gennem punktet P(1,4)

Jeg kan nemt gøre det vha. maskinkraft. Men hvordan løses denne i hånden? Jeg har arbejdet med 2. ordens lineære differentialligninger med konstante koefficienter, så jeg kender til linearkombinationer og løsningsteori dertil.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis det er ligningen

dy/dx = (1/x)·y = 1 ,

kan man benytte den færdige løsningsformel for den lineære differentialligning af 1. orden

y' + p(x)·y = q(x)


Svar #2
05. februar 2012 af placebo321 (Slettet)

dy/dx = (1/x)·y = 1

hvis

dy/dx = 1 så skal man da bare integrere? Jeg forstår det ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Undskyld, jeg mente

dy/dx = (1/x)·y + 1


Svar #4
05. februar 2012 af placebo321 (Slettet)

Ok. 

Kan

dy/dx = (1/x)·y + 1

skrives generelt på formen

y' + p(x)·y = q(x) ?

Og hvordan kan jeg se det?

er -1/x = p(x) og 1 = q(x)?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja. man har jo

y' -(1/x)·y = 1 ,

hvoraf man aflæser, at p(x) = -(1/x) og q(x) = 1


Svar #6
06. februar 2012 af placebo321 (Slettet)

Mange tak. Hvad er den færdige løsningsformel til den differentialligning?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2012 af mathon

 

                panserformlen
og
                y = C·x + x·ln(x)        gennem P(1,4)


Skriv et svar til: 1. ordens differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.