Kemi

pH- titrering

06. februar 2012 af Marimekko (Slettet) - Niveau: A-niveau

50 mL 0,100 M HCL titreres med 0,200 M NaOH

Hvad er pH efter tilsætning af hhv 10, 25 og 30 mL base?

Håber, der er en venlig sjæl, som vil hjælpe mig med denne opgave.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2012 af mathon

      titreringsligning

                                          nb      =     ns 
                                        Vb·cb = Vs·cs = (0,050 L)·(0,1 mol/L)

                                        Vb = Vs·(cs/cb)

                                        Vb = (50 mL)·(0,1/0,2) = 25 mL

for 0 < Vb < 25 mL


                                        pH = pKs + log(V / (Vo - V))


v = 10 mL
                                        pH = -7 + log(10 / (25 - 10)) = -7,18

v = 25 mL
                                       pH = 7

v = 30 mL
                                       OH--overskud
                                       (0,005 L)·(0,200 mol/L) = 0,001 mol

                                       i (50 + 30) mL = 80 mL opløsning

                                       [OH-] = n/V = (0,001 mol) / (0,080 L) = 0,0125 M

                                       pOH = - log([OH-]) = - log(0,0125) = 1,90
ved 25ºC
                                       pH = 14 - pOH = 14 - 1,90 = 12,10

                                   

                                                  
                                                        


      


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2012 af kuerten15

Det er en stærk syre-stærk base titrering.

n(syre) = n(base) = c(syre) * V(syre) = c(base) * V(base)  <=>

V(syre) = 50 mL * 0,100 M / 0,200 M = 25 mL.

Altså er ækvivalenspunktet, når der er tlsat 25 mL 0,200 M NaOH.

10 mL 0,200 M NaOH:

Her har vi overskud af syre:

n(syre) = 0,100 M * 50 mL = 5,00 mmol

n(base) = 0,200 M * 10 mL = 2,00 mmol

[H+] = (50 - 10) mL / 50 mL  * 0,100 M * (50 / (50 + 10)) mL = 0,0667 M

pH = -log(0,0667) = 1,17

25 mL 0,200 M NaOH:

Her er vi ved ækvivalenspunktet. Ved stærk syre-stærk base titreringer er pH = 7,00 ved 25 grader Celcius:

H20 = H+ + OH-

Kw = x^2  <=> x = 1,00 * 10^-7 M => pH = 7,00.

30 mL 0,200 M NaOH:

Her har vi overskud af base.

[OH-] = 0,200 M * (50 - 30 mL) / (50 + 30) mL = 0,05 M

[H+] = Kw / [OH-] = 1,00 * 10^-14 M^2 / 0,05 M = 2,0 * 10^-13 M => pH = -log(2,0 * 10^-13) = 12,70.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2012 af kuerten15

#1

Vi er vist uenige???


Svar #4
06. februar 2012 af Marimekko (Slettet)

Tusinde tak - men ved den med 10 mL skal pH blive 1,3.. Hvordan kan det ordnes? :)


Svar #5
06. februar 2012 af Marimekko (Slettet)

Hov havde ikke lige set der var kommet et svar mere! Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. februar 2012 af kuerten15

Jeg var lidt for hurtig:

10 mL 0,200 M NaOH:

Her har vi overskud af syre:

n(syre) = 0,100 M * 50 mL = 5,00 mmol

n(base) = 0,200 M * 10 mL = 2,00 mmol

[H+] = (25 - 10) mL / 25 mL  * 0,100 M * (50 / (50 + 10)) mL = 0,05 M

pH = -log(0,05) = 1,30


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2012 af kuerten15

RETTET UDGAVE:

Det er en stærk syre-stærk base titrering.

n(syre) = n(base) = c(syre) * V(syre) = c(base) * V(base)  <=>

V(syre) = 50 mL * 0,100 M / 0,200 M = 25 mL.

Altså er ækvivalenspunktet, når der er tlsat 25 mL 0,200 M NaOH.

10 mL 0,200 M NaOH:

Her har vi overskud af syre:

n(syre) = 0,100 M * 50 mL = 5,00 mmol

n(base) = 0,200 M * 10 mL = 2,00 mmol

[H+] = (25 - 10) mL / 25 mL  * 0,100 M * (50 / (50 + 10)) mL = 0,05 M

pH = -log(0,05) = 1,30

25 mL 0,200 M NaOH:

Her er vi ved ækvivalenspunktet. Ved stærk syre-stærk base titreringer er pH = 7,00 ved 25 grader Celcius:

H20 = H+ + OH-

Kw = x^2  <=> x = 1,00 * 10^-7 M => pH = 7,00.

30 mL 0,200 M NaOH:

Her har vi overskud af base.

[OH-] = 0,200 M * (30 - 25 mL) / (50 + 30) mL = 0,0125 M   => pOH = 1,90

pH = 14 - pOH = 14 - 1,90 = 12,10


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. februar 2012 af mathon


              ...som er det rigtige ved tilsat 10 mL 0,2 M NaOH    :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2012 af rikkeelmerdahl (Slettet)

kan mmol omregnes direkte til pH?
altså jeg får 10,0 mmol, men opgaven lyder på at jeg skal angive pH-værdien?
er den pH=10 så?


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. marts 2012 af kuerten15

Nej.. Du skal kende koncentrationen af syren eller basen for at omregne til pH.


Skriv et svar til: pH- titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.