Matematik

En ligning for tangenten

06. februar 2012 af lalalalama (Slettet) - Niveau: A-niveau

Håber i vil hjælpe mig med nedenstående

En funktion f er bestemt ved
f (x)=(x−3)2.


a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1, f (1)).


Tangenten til grafen for f i punktet P(a, f (a)) skærer koordinatsystemets akser i
punkterne Q og R, når 0≤a<3 .


b) Bestem koordinatsættene til hvert af punkterne Q og R udtrykt ved a.
Det oplyses, at arealet af trekant OQR er givet ved

T(a)= 1/4 (9−a 2)(a+3) , 0≤a<3.


c) Bestem den værdi af a, der gør arealet af trekant OQR størst muligt.



Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Menes der

f(x) = (x-3)2  ?

Benyt tangentligningen. Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0) ·(x - x0) + f(x0)

Her er x0 = 1, så man skal beregne f(1) og f'(1) .

b) Find maksimum for funktionen T(a); løs ligningen T'(a) = 0 .


Svar #2
06. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

a) Ja..

 

b) Hvorfor skal jeg finde maksimum? Skal jo finde koordinatsættet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Sorry, det var en fremgangsmåde til spm. c)

b) Hvis tangenten har ligningen y = ax + b, skal man dels beregne y(0) og løse ligningen y = 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Hvordan differentieres (x-3)? Er det ikke noget med en sammesat funktion, altså en indre og ydre funktion? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du mener (x-3)2 ? Ja, den differentieres som en sammensat funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

#5 ja. 

f(x)=(x-3)2

ydre funktion h(x): x2

h'(x)=2x 

Indre funktion g(x)=u: x-3

u'=1 

Er det korrekt og hvad gøre jeg herfra? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så sæt det hele ind i den færdige formel for differentialkvotienten

(h(g(x))' = h'(g(x)) · g'(x)


Svar #8
06. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Hvad gør jeg så i b) ??


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

#7

Så bliver det: 

2*(x-3)*1=2x-6 ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når tangentligningen er bestemt på formen y = ax + b beregner man y(0) og løser ligningen y = 0.


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Så skal jeg vel indsætte 1, så jeg har 

f'(x0)=2*1+6=8

f(x0)=(1-3)2=(1-3)*(1-3)=1-3+(-3)+9=4

så indsætter jeg det bare i tangentligningen: 

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

y=8*(x-1)+4 

Er det korrekt eller er jeg helt galt på den? 


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er ikke korrekt beregnet.

f'(x) = 2·(x - 3)

Indsæt x = 1 til beregning af f'(1) .


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Jamen blev vi ikke enige om at det var en sammensat funktion og at man skulle differentiere den ydre og indre og sætte dem sammen? 


Brugbart svar (1)

Svar #15
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Jo, og det blev jo resultatet i #9. Du skal så bruge forskriften for f'(x) til at beregne f'(1) .


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. februar 2012 af x00 (Slettet)

Men f'(x) må da så blive 2*(x-3)*1=2x-6 og her indsætter jeg x=1, så jeg får: 

2*1+6=8? 


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Du laver jo rask væk -6 om til +6 .


Svar #18
07. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Mange tak! :-)


Brugbart svar (2)

Svar #19
07. februar 2012 af x00 (Slettet)

#17 Ahhh! 

Så bliver det 2*1-6=-4 


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja.


Skriv et svar til: En ligning for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.