Fysik

find R

13. juli 2005 af axell (Slettet)
opgaven hedder:
Kredsløbet består af en spændingskilde med elektromotorisk kraft 12 V og indre resistans 0,8 samt tre ydre resistorer

R1 og R2 er i serie.

Disse er parallelt med

(R3 og Rx parallelt)

R1=4 R2=8 R3=6

strømmen der går igennem spændingskilden er I=4,0A

Jeg skal så finde Rx.
Jeg finder frem til at den ydre resistanse er 2,5 ohm og stiller følgende ligning op:

(1/R1+R2)+1/R3+1/Rx = 2,5 ohm

Jeg får Rx = 1,8

Det skal give 4,9 ohm.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hmm - først får jeg den ydre resistans til at være 2,2, og ikke 2,5.

Erstatningsresistansen R1+R2 er selvf. 12 ohm.

Resistansen i parralelkoblingen der består af R3 og Rx må være:

(1/6 + 1/Rx)^-1

R1+R2 og R3-Rx sidder nu i en parrallelkobling, hvis resistans vi kan skrive som:

1/12 + 1/((1/6 + 1/Rx)^-1)

Og da

1/((1/6 + 1/Rx)^-1) = 1/6 + 1/Rx

kan dem samlede ydre resistans skrives som:

(1/12 + 1/6 + 1/Rx)^-1

og det skal altså gælde at

1/12 + 1/6 + 1/Rx = 1/2,2

I den ligning bliver rx=4,9.

Svar #2
13. juli 2005 af axell (Slettet)

Jeg bruger formlen:

Uo/(Ri+Ry)=I => Ry=Uo/(Ri+I)

Ry=12V/0,8 ohm + 4,0A Ry=2,5 ohm

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Uo/(Ri+Ry)=I
<=>
Uo=I*(Ri+Ry)
<=>
Uo/I=Ri+Ry
<=>
(Uo/I)-Ri=Ry

Svar #4
13. juli 2005 af axell (Slettet)

1/12 + 1/6 + 1/Rx = 1/2,2

1/Rx = 1/2,2 - 1/12 + 1/6

Fællesnævneren= 158,4

altså 111,6/158,4 = 1,42

Svar #5
13. juli 2005 af axell (Slettet)

Ok, glemte at trække fra. Nu gik den op.

Mit problem betsod så i at vende ligningen rigtigt.

Men ihvert fald mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hovhov:

1/12 + 1/6 + 1/Rx = 1/2,2
<=>
1/Rx = 1/2,2 - 1/12 - 1/6


Skriv et svar til: find R

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.