Matematik
Identitetsmatrix
13. juli 2005 af
Export (Slettet)
Hejsa.
Hvordan beviser man, at hvis A er en m x n-matrix, B er en n x s-matrix og I er n x n-identitetsmatricen for multiplikation, så er
I*A = A
B*I = B
Er der evt. nogen, der kender en side med et bevis for det, eller selv kan et bevis? Jeg har nemlig lånt en bog på biblioteket om matricer, men der står ikke et bevis for ovenstående deri.
Hvordan beviser man, at hvis A er en m x n-matrix, B er en n x s-matrix og I er n x n-identitetsmatricen for multiplikation, så er
I*A = A
B*I = B
Er der evt. nogen, der kender en side med et bevis for det, eller selv kan et bevis? Jeg har nemlig lånt en bog på biblioteket om matricer, men der står ikke et bevis for ovenstående deri.
Svar #2
14. juli 2005 af Export (Slettet)
Ups, du har selvfølgelig helt ret! Kan du eventuelt hjælpe mig?
Svar #3
14. juli 2005 af Darwin (Slettet)
Lad x(i,j) være element i i række j.
Således er A=
[[x(1,1), x(2,1), ..., x(n,1)]
[x(1,2), x(2,2), ..., x(n,2)]
[...]
[x(1,m), x(2,m), ..., x(n,m)]]
og I=
[[1(1,1), 0(2,1), ..., 0(n,1)]
[0(1,2), 1(2,2), ..., 0(n,2)]
[...]
[0(1,n), 0(2,n), ..., 1(n,n)]]
Da A er m*n og I er n*n ses det, at matricerne kan multipliceres. Resultatet vil være en m*n matrix.
Vedr. I anerkendes det, at der kun forefindes 1-taller i diagonalen.
Lad Y være resultatet:
[[y(1,1), y(2,1), ..., y(n,1)]
[y(1,2), y(2,2), ..., y(n,2)]
[...]
[y(1,m), y(2,m), ..., y(n,m)]]
Da er y(1,1)= x(1,1)*1(1,1) + x(2,1)*0(1,2) + ... + x(n,1)*0(1,n) = x(1,1) idet der kun findes et 1-tal i Is kolonne. Det ses, at y(2,1) vil ganges med 1(2,2) ... y(n,1) med 1(n,n), hvoraf det konkluderes, at
[y(1,1), y(2,1), ..., y(n,1)] = [x(1,1), x(2,1), ..., x(n,1)].
Anvendes denne metode til de resterende rækker fås:
Y = A
Hvilket beviser sætningen.
Svar #4
18. juli 2005 af Export (Slettet)
Mange tak for hjælpen! Vises I*B = B ikke på tilsvarende måde?
Skriv et svar til: Identitetsmatrix
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
