Matematik

Brydningsloven - kantviklen

12. februar 2012 af AmalieJørgnsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa 

Jeg har lige et spørgsmål til hvordan det er at man beregner kantviklen, jeg har fået stilet en opagver hvor jeg skal finde i1', i2 og i2', jeg kender brydningsindex = 1,33 og i1 = 23 grader.

Jeg har regnet mig frem til i1' ved at sige 

sin i1' = n*sin i1 /n' 

sin i1' = 1*sin(23)/1,33

i1' = 17,09 

Hvis jeg så dernæst skal finde i2 skal jeg ifølge min formel sige 

i2 = a - i1'

men jeg kender ikke a, så hvis der er nogler der kunne jeg hjælpe mig med hvordan det er at man beregner a kantviklen ville de være super :) 

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere hele opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. februar 2012 af mathon

         prismet skal være i hovedstilling

         så der er symmetrisk strålegang


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. februar 2012 af mathon

               da er den brydende kants vinkel

                                                                   v = 2b
   hvor
              b er brydningsvinklen

                                  

      hovedstilling betyder, at 
                                          vinklen 
α mellem den indgående og den udgående stråle
                                          har
minimum.   
                                         


Svar #4
12. februar 2012 af AmalieJørgnsen (Slettet)

Opgaven er formulret sålådes.

a) Beregn i1', i2 og i2', når der er luft på begge sider af glasklodsen, hvis brydningsindeks er 1,33 og i1=23 grader 

i1' =

i2 =

i2' = 

 

b) indtegn vinklerne på den nedstående tegning (jeg har kun tegning på papir og ikke på pc'en, derfor har jeg ikke kunne vedhæfte den) 

 

c) beregn forskydningen, når tykkelsen på glasklodsen er 11cm 


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. februar 2012 af mathon

#0 giver indtryk af
                            et tresidet glasprisme

#4 giver indtryk af
                            et planparallel glasklods
med
                            i1' = sin-1(1,33-1·sin(23º)) = 17,08º

                            i2 = i1'

                             i2' = i1


                      
                      a(fvigelsen) = (d / cos(i1')) · sin(i1 - i1')

                      

                        

                                               


Svar #6
12. februar 2012 af AmalieJørgnsen (Slettet)

Jeg har taget et billed og vedhæftet det, håber figuren er til at tyde.

Vedhæftet fil:IMG_1541.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. februar 2012 af mathon

     d    er glastykkelsen


Svar #8
12. februar 2012 af AmalieJørgnsen (Slettet)

Jeg har regnet i1' rigtig ud ik....  men jeg forstår ikke hvis 

i2 = i1'

i2' = i1

                     
 a(fvigelsen) = (d / cos(i1')) · sin(i1 - i1')

skal jeg så ikke kende a før jeg kan finde frem til i2, for i min formelsamling står der at i2 = a - i1' 


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. februar 2012 af mathon

    symmetrisk strålegang


Svar #10
12. februar 2012 af AmalieJørgnsen (Slettet)

Hvad mener du med symmetrisk strålegang.... og hvis der står i2 = i1' vil de så sige at de to vinkler er lige store?


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. februar 2012 af mathon

    Ja


Svar #12
13. februar 2012 af AmalieJørgnsen (Slettet)

Vil det så sige at

i1 = 23 grader

i2' = 23 grader

i1' = 17,09 grader

i2 = 17,09 grader

kan det virkelig passe.... at jeg kun skulle regne i1' ud


Skriv et svar til: Brydningsloven - kantviklen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.