Matematik

Kædereglen

14. februar 2012 af Korkproppen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået givet følgende:

 z=f(x,y) hvor x=2x+3t og y=3s-2t

Jeg skal så finde følgende:

(∂2z)/(∂s2)

Jeg ved det er kædereglen jeg skal bruge. Men jeg aner ikke hvordan jeg kommer igang. Hjælp!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er vel en tastefejl i udtrykket for x?    x = 2s + 3t  ?

Benyt kædereglen

∂z/∂s = ∂f/∂x · ∂x/∂s + ∂f/∂y · ∂y/∂s

Da de 2. afledede af x og y med hensyn til s og t alle er 0, har vi

2z/∂s2 = ∂2f/∂x2 · (∂x/∂s)2 + ∂2f/∂x∂y · ∂x/∂s · ∂y/∂s + ∂2f/∂x∂y · ∂x/∂s · ∂y/∂s + ∂2f/∂y2 · (∂y/∂s)2

Regn selv færdig ved at indsætte de afledede af x og y med hensyn til s og t.


Svar #2
14. februar 2012 af Korkproppen (Slettet)

Ja der skulle stå x = 2s+3t


Svar #3
14. februar 2012 af Korkproppen (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorfor du får det du gør.

Hvor kommer ∂2f fra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så har man

∂x/∂s = 2 , ∂x/∂t = 3 , ∂y/∂s = 3 , ∂y/∂t = -2

der så indsættes på de relevante pladser i udtrykket i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det kommer jo ved at differentiere ∂z/∂s med hensyn til s .

2z/∂s2 = ∂/∂s (∂f/∂x · ∂x/∂s + ∂f/∂y · ∂y/∂s)


Svar #6
14. februar 2012 af Korkproppen (Slettet)

a) ∂²z/∂s² = (∂/∂s)(∂z/∂s)
..............= (∂/∂s) [2 ∂z/∂x + 3 ∂z/∂y]
..............= 2(∂²z/∂x² ∂x/∂s + ∂²z/∂x∂y ∂y/∂s) + 3(∂²z/∂y∂x ∂x/∂s + ∂²z/∂y² ∂y/∂s)
..............= 2(2 ∂²z/∂x² + 3 ∂²z/∂x∂y) + 3(2 ∂²z/∂x∂y + 3 ∂²z/∂y²)
..............= 4 ∂²z/∂x² + 12 ∂²z/∂x∂y + 9 ∂²z/∂y².

 

Det her har jeg gjort.....men jeg er fuldstændig i tvivl om hvad der sker...jeg har bare overført det fra en tidligere opgave bare med andre symboler så i tredje linje ved jeg ikke helt hvad der sker.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo det samme resultat som udtrykket i #1 med de afledede i #4 indsat; dog begår du det, der kaldes misbrug af notation ved at benytte z og f synonymt .

2z/∂s2 = ∂2f/∂x2 · (∂x/∂s)2 + ∂2f/∂x∂y · ∂x/∂s · ∂y/∂s + ∂2f/∂x∂y · ∂x/∂s · ∂y/∂s + ∂2f/∂y2 · (∂y/∂s)2

               = ∂2f/∂x2 · 22 + ∂2f/∂x∂y · 2 · 3 + ∂2f/∂x∂y · 2 · 3 + ∂2f/∂y2 · 32

               = 4·∂2f/∂x2 + 12·∂2f/∂x∂y + 9·∂2f/∂y2


Skriv et svar til: Kædereglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.